Život izolovanih plemena u brdima Bangladeša (FOTO)

Spavaju na podu u kućama bez namještaja i struje, žrtvuju kravu prije početka žetve, žene preuzimaju najveći dio posla oko kuće dok muškarci piju pivo koje sami pravi – ovo je samo dio svakodnevnog života izolovanog plemena u jugoistočnom dijelu Bangladeša.

Duboko u brdima Bangladeša, izolovana plemena ne odustaju od svog tradicionalnog načina života. Fotograf Rehman Asad proveo je nekoliko nedjelja u distriktu Bandarban, jednom od tri distrikta naseljenim plemenima u području Chittagong Hill, u jugoistočnom delu Bangladeša gde je sreo neke od skrivenih plemena.

PosJetio je pet sela koja su dom 11 grupa urođenika uključujući narod Murong, četvrto najveće pleme.

Članovi ovog plemena žive kao siromašni farmeri i jedu tigrove, pse, koze, svinje, krave i još mnoge druge životinje.

Njihova poslastica je nappi napravljena od fermentisane masti ribe, žabe, jelena ili svinje pomiješana s pirinčem, piše Daily Mail.

Spavaju na podu u kućama bez namještaja i struje

„Njihov dom je napravljen od bambusa i drvenih krovova koji su poznati kao Machang Ghar. Svaka kuća ima tri ili više soba i mali balkon ispred kuće. Sobe su korišćene za krevete, kuhinju, sobe za skladište i gostinske sobe. Nemaju namještaj i struju. Neki ljudi koriste male solarne panele. Spavaju na podu koristeći otirač koji sami prave da im posluži kao krevet i spavaju svi zajedno“, rekao je Asad.

Žrtvovanje krave: Tradicija festivala Kumlang

Kada je posjetio malo selo Chomipara naseljeno narodom Murong, Asad se uvjerio da ovo pleme urođenika slavi festival Kumlang, u kojem tradicionalno ubijaju kravu prije žetve.

Legenda kaže da su preci Muronga slali kravu kod velikog duha Torai da traže pomoć kada su shvatili da druga plemena imaju pisani jezik i pravila života.

Torai im je napisao pravila na listovima banana, ali ga je životinja pojela, ostavljajući narod Mru siromašnim. Krava se otada žrtvuje u sjećanje na ovu priliku. 

Tokom festivala, oni se mole za bogate usjeve u narednoj godini i zajedno jedu, piju i igraju kako bi obilježili ovu svečanost. 

Dok muškarci piju pivo koje su sami napravili i prave flaute od bambusa, žene plešu u šarenim tradicionalnim haljinama i pratećim ukrasima. 

Većina Muronga su budisti iako su neki i hrišćani. 

Oni su i dalje animisti i obožavaju prirodu i poštuju Thurai kao tvorca univerzuma.

Žene najviše rade

„Muškarci malo rade za porodicu. Uglavnom love životinje. Žene mnogo rade. Skupljaju vodu iz brdskih potoka, rijeka i jezera rano ujutru i pripremaju hranu. Rade sve kućne poslove. Idu u brda da gaje usebe i sakupljaju drva. Za to vrijeme, djeca ostaju kod kuće i igraju se sa komšijama. Nemaju obrazovne insitucije, tako da su lišeni obrazovanja“, objašnjava Asad kako izgledaju dani ovog plemena i dodaje da se nada će svojim fotografijama na pravi način prenijeti život, kulturu i tešku svakodnevnu borbu ovog urođeničkog plemena.

Preuzeto sa: nationalgeographic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *