Zavirite u šareni i raznoliki svijet Crvenog mora

Turistička organizacija Egipta vas poziva da na trenutak „zavirite“ u šareni i raznoliki svijet Crvenog mora. Svako može osjetiti čari ronjenja u Crvenom moru, bez obzira da li se radi o početniku ili profesionalcu…

Hurgada

Photographe

Najpopularnija lokacija za ronjenje u blizini Hurgade je „Careless reef“ (greben), gdje možete vidjeti zlatne ribe, tune, barakude, čak i ajkule čekićare. Takođe, u ovom predjelu nalazi se i veliki broj moruna, koje dominiraju područjem. Za nešto zahtjevnije ronioce, odnosno one sa nekim iskustvom, na raspolaganju je podvodni lokalitet potopljenog broda „Rosali Moller“. Za ovo ronjenje je potrebna posebna oprema, koja se može iznajmiti kod brojnih lokalnih agencija.

Dnevni izleti za početnike koštaju oko 50 eura po osobi. Za one koji se plaše ronjenja, a opet žele da dožive čarobni podvodni svijet, na raspolaganju su turističke podmornice, poput čuvene „Sinbad“ podmornice, kao i brodovi sa staklenim dnom, od kojih se izdvaja, onaj najveći – „Blue Aquarium“.

Marsa Alam
Druga, veoma popularna destinacija za ronjenje jeste u blizini mjesta Marsa Alam. Ovdje se nalaze izuzetni koralni grebeni sa bogatim podvodnim svijetom, uključujući delfine i ostale morske životinje. Ovde, kao i u blizini okolnih sela Marsa Shagra i Marsa Nakari, može se roniti od 6 sati ujutro, sve do pola 9 uveče i to bez ikakve pratnje vodiča. Za one koji su skloniji većim avanturama, omogućeno je i noćno ronjenje, s tim što je za to potrebno angažovati neku od lokalnih agencija, tj. ronilaca.

Direktor turističke organizacije Egipta za Češku, Ukrajinu, Mađarsku, Slovačku, Srbiju, Rumuniju, Gruziju i Jermeniju, gospodin Mohamed Desuki ističe Marsa Alam zbog svoj jedinstvenog podvodnog svijeta, koralnih grebena i brodskih olupina na kojima je dozvoljeno ronjenje. Lokalni ronilački klubovi pružaju sve vrste asistencija, čak i obuke uz izdavanje međunarodnih licenci.

Profesionalni ronioci, takođe, mogu krenuti na izlet brodom do „Sataya“ grebena, gde pored predivnih korala, podvodne flore i faune, mogu uživati i sa divljim delfinima u „Dolphin“ zalivu. Oni mogu posjetiti i „Brothers“ ostrvo, koje se smatra jednom od najpoželjniji lokacija za iskusne ronioce, zbog veoma velikog i bogatog podvodnog svijeta.

Više informacija potražite na: www.egypt.travel

travelmagazine.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *