Zašto je jedan gradić u Dalmaciji pravi ljetni adrenalinski raj?

Omiš je jedan od rijetkih gradova u Evropi koji nudi niz zanimljivih mogućnosti za potpun ugođaj tokom odmora. Ovaj prelijepi gradić na Cetini izdvaja se od drugih, upravo zato jer u svojoj bogatoj ponudi pored mora i prelijepih plaža ima vrlo razvijen planinski turizam i  nudi niz mogućnosti za aktivan odmor na obali mora, ali i u prirodi iznad Omiša.

Ako spadate u grupu onih koji tokom odmora vole osjetiti određenu dozu adrenalina spuštajući se brzacima Cetine, satima pješačiti kroz šumu, istraživati morske dubine i otkrivati skrivene kutke kanjona, onda ste na pravom mjestu.

Za vas smo istražili neke od najpopularnijih adrenalinskih aktivnosti na području Omiša, a na vama je izbor koju ćete odabrati kako bi vaš odmor ovog ljeta bio što uzbudljiviji.

Foto: visitomis.hr

RONJENJE

Omiš, kao i njegova rivijera, nadaleko su poznati po prelijepim plažama i uvalama pogodnim za istraživanje podmorja. Jedna od najzanimljivijih lokacija je gradska plaža, u čijoj se neposrednoj blizini na samo tri metra dubine nalazi potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata, koji je već godinama mamac za brojne znatiželjnike koji uživaju u istraživanju morskih dubina. Za nešto iskusnije ronioce preporučujemo Uvalu Vruja za koju kažu da spada u grupu najboljih ronilačkih lokacija u Hrvatskoj, a tu se nalazi i izvor gdje se miješaju slana i slatka voda, što je čini atraktivnom lokacijom i za podvodne ribolovce.

Svakako nemojte zaboraviti da je dno uvale Vruja u potpunosti neistraženo, u njoj su mogući zaroni preko 100 metara, stoga budite oprezni i nemojte se upuštati u nepromišljene avanture ma koliko da ste odvažan ronilac.

Foto: visitomis.hr

SLOBODNO PENJANJE

Najatraktivnije lokacije za slobodno penjanje nalaze se upravo u Omišu, pa tako ukoliko se nađete u njegovoj blizini nemojte propustiti ovakav vid avanture, a veličanstven pogled koji se pruža sa Mirabele i Fortice zauvijek će vam ostati u sjećanju. Za slobodno penjanje skoro da nije potrebna fizička spremnost, pa je sasvim svejedno da li ste početnik ili iskusni penjač, no, bilo kako bilo, svakako je odlična prilika da testirate svoju snagu i penjačke sposobnosti. Opremu i fotoaparat obezbjeđuju organizatori, tako da smo uvjereni da ćete uživati u ovoj predivnoj avanturi i fotografisanju panorama iznad starog grada.

Foto: visitomis.hr

ZIPLINE

Zipline avantura posljednjih godina postala je izuzetno popularna u cijelom svijetu, skoro da ne postoje oni koji nisu bar jednom poželjeli da se spuste niz uže, uživajući u panoramskom pogledu na netaknutu prirodu. Omiš vam nudi jedan od najspektakularnijih zipline spustova, i to iznad kanjona Cetine gdje ćete uživati u prelijepim prizorima nesvakidašnje ljepote kojom obiluje ovaj kanjon.

Žice kojima se spuštate slobodnim padom duge su oko 2 kilometra, dok će pod vama biti provalija dubine 100 metara, stoga ako ste znatiželjni kako izgleda visiti nad dubokom  provalijom, onda je zipline prava stvar za vas.

Foto: visitomis.hr

PJEŠAČKE STAZE

Jedna od brojnih pogodnosti koje pruža ovaj grad na Cetini su i pješačke staze kojih danas ima na desetine. Nijedna od njih ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, tako da, ukoliko krenete nekom od staza koje vode iz centra grada, laganim hodom za oko par sati možete stići do jednog od vrhova okolnih planina i uživati u čistom vazduhu i fantastičnom pogledu na more i grad.

Foto: visitomis.hr

PLANINARENJE

Brda u okolini Omiša savršena su lokacija za organizovanje planinarskih tura. Pored brojnih pješačkih staza namijenjenim rekreativcima, naići ćete na veliki broj lokacija koje su više nego idealne za bijeg od svakodnevne buke i uživanje u prirodi. Na ovim brdima, svake godine organizuje se “Proljetni treking kup”, a u pitanju je jedna vrlo zanimljiva manifestacija na kojoj se, pored vaše fizičke izdržljivosti, testira i snalažljivost i orijentacija u prirodi. Svake godine okupi veliki broj učesnika i istinskih zaljubljenika u prirodu, pa tako ukoliko i vi spadate u ovu grupu avanturista, ne propustite ovu zanimljivu manifestaciju i uživajte u otkrivanju čari trekinga.

VELIKA I MALA GUBAVICA

Rijeka Cetina vijekovima je svojom silinom probijala planine, nosila kamenje kako bi stigla do ušća u more i stvorila jedan od najljepših kanjona u Hrvatskoj. Kročite li u ovaj kanjon, na svakom ćošku nesvakidašnje prirodne oaze vreba vas neko iznenađenje. Šum brzaka, prelijepi slapovi, zelenilo i kristalno čista voda samo su dio onoga što u sebi krije kanjon Cetine.

Dva najljepša slapa svakako su Velika i Mala Gubavica, koji se stropoštajavu niz visoke stijene formirajući veličanstvene vodopade, od kojih je jedan visok skoro 50 metara, a drugi 7 metara. Tek nekoliko metara od vodopada, gdje je tok malo mirniji, nalazi se mjesto savršeno za kupanje i uživanje u okolnoj prirodu.

Foto: visitomis.hr

RAFTING

Rafting rijekom Cetinom jedna je od najomiljenijih turističkih atrakcija na vodi u Hrvatskoj. Ova adrenalinska avantura posebno je privlačna većini turista, jer se može prilagoditi svim uzrasnim kategorijama, pa ukoliko ste na odmoru sa djecom možete odabrati mirniju rutu, koja podrazumijeva lagano veslanje kroz netaknutu prirodu, dok oni koji žele osjetiti dozu adrenalina mogu odabrati malo drugačiju putanju, koja podrazumijeva spuštanje brzacima Cetine, što predstavlja pravu avanturu i nezaboravno iskustvo.

Foto: visitomis.hr

KAJAKING

Kroz jedinstvenu kajak avanturu osjetićete svu jačinu bukova Cetine, otkriti skrivene čari kanjona i uživati u nesvakidašnjim prizorima kojima obiluje kanjon cijelom svojom dužinom. Naravno, ukoliko niste dovoljno hrabri da se uhvatite u koštac sa divljim bukovima Cetine, tu je nešto mirnija ruta kojom se možete spuštati u kajacima dvosjedima i uživati u mirnoj vožnji kroz netaknutu prirodu, otkrivajući i najskrivenije kutke kanjona.

Foto: visitomis.hr

KANJONING

Kanjoning je svakako aktivnost za one najhrabrije avanturiste koji u svakom trenutku vape za određenom dozom adrenalina. Ako odaberete ovaj vid avanture, imaćete priliku da uživate u svim čarima kanjona spuštajući se niz stijene, šetajući kroz najuže prolaze kanjona, boreći se sa njegovim slapovima i brojnim brzacima. Kažu da je ovo najbolji način da osjetite svu magiju kanjona Cetine, pa ako ste dovoljno hrabri, uživajte u kanjoning turi Cetinom nakon koje ćete bukvalno biti mokri do kože.

Foto: visitomis.hr

JEDRENJE NA DASCI

Iako niko od nas nije veliki fan vjetra tokom godišnjeg odmora, opet se može naći i nešto korisno i zanimljivo u svemu tome, a to je jedrenje. Oni koji su isprobali jedrenje na dasci, kažu da je to jedan od nauzbudljivijih i najzaraznijih sportova na vodi. Ako ste početnik, a samim tim i niste dovoljno spretni u jedrenju, tu je nekoliko škola koje vam mogu održati kratak kurs jedrenja, nakon kojeg će ova aktivnost na vodi postati sastavni dio vašeg odmora u Omišu. S obzirom na to da u Omišu postoje lokacije na kojima svakodnevno duva vjetar, svaki dan je idealan za jedrenje.

Izbor je na vama!

Autor: N. Mihajlović – Lola Magazin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *