Zaboravljeni grad duhova: Upoznajte nevjerovatni grad Ani

Nekada je bio moćni i veliki grad, a danas je mjesto duhova i ruševina, koje leži zaboravljeno blizu turske granice s Jermenijom. Ovo je priča o Aniju, gradu hiljade manastira i bogatom arheološkom nalazištu koje nam može otkriti važne istorijske detalje o ovom području.

Od Vizantije do Osmanlija, antičkim gradom Ani vladao je nepregledan niz vladara tokom vijekova. Nekada veliki grad, koji je bio dom hiljadama ljudi svoj vrhunac je doživio tokom vladavine dinastije Bagratuna. Danas, Ani je grad ruševina i duhova, nenaseljen već skoro 90 godina.

Danak mnogih vladavina

Svi posjetioci ruševina ovog grada mogu vidjeti ostatke nekada velikog grada kojim je vladalo čak pet kraljevstvaBagratunsko, Jermensko kraljevstvo, Vizantija, Seldžuci, Gruzija i Otomansko carstvo. Nakon poraza Otomanskog carstva u ratu sa Rusijom 1878. ova oblast pripala je Rusiji, pod čijom je kontrolom bila sve do Prvog svjetskog rata, kada su Turci povratili kontrolu, doduše, samo na kratko – kada je ovaj grad dodijeljen novoosnovanoj republici Jermeniji. Poslednji put, Ani je 1920. promijenio vladara, kada je ponovo osvojen od strane Turske tokom Rata za nezavisnost.

Akcija spašavanja ruševina

Iako se razmirice između Turske i Jermenije neprekidno vraćaju u fokus dešavanja, aktuelan je i pokušaj arheoloških udruženja i aktivista da se spase što veći broj ruševina i ostataka grada. Debata o važnosti Anija već dugo traje, a glavni argument je srednjovjekovna zaostavština koju ovaj grad predstavlja. Uz malo sreće i mnogo rada, moguće je da će mnoge građevine uspješno biti restaurirane. 

Izvor: National Geographic Srbija, Foto: pixabay.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *