Volos – Mesto gde mit postaje stvarnost: Ovde je rođen kentaur!

Lutajući tamo-amo po Grčkoj van sezone, na našoj turi – koju sam nazvala “Krug po Grčkoj”, našao se i grad Volos u severnom Egeju. Nalazi se u podnožju poluostrva Pilion u Tesaliji i predstavlja privredno sedište regije Magnezija za koju se vezuju brojne priče iz grčke mitologije.

Najpoznatija od njih je priča koja kaže da je baš na tom mestu rođeno mitsko biće kentaur.

Grad gleda na Pagasteički zaliv, a nalazi se otprilike na pola puta između Atine i Soluna (od Soluna udaljen 210km, od Atine 330km, od Beograda 800km).

Smešten na mestu gde se spajaju Kentaurova planina i more, Volos ima bogatu istoriju. Prema legendi, upravo su na Pilionu Jason i Argonauti pronašli Zlatno runo.

Prve utiske iz ovog grada poneli smo sa rive – Argonaut avenije. Dok šetate uz more, pažnju će vam sigurno privući neki od kafića ili restorana s jedne strane ili pak veliki broj jedrenjaka s druge.

Foto: Ivana Kovačević

Ako šetalištem krenete ka zapadu, doći ćete  do veoma prometne trajektne luke, odakle možete da stignete na okolna ostrva Sporada: Skiatos, Skopelos i Alonisos.

U slučaju da krenete ka istoku, na kraju šetališta dočekaće vas crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Foto: Ivana Kovačević

Jedna od priča iz grčke mitologije kaže da je putovanje Argonauta krenulo baš iz ovog mesta. U potragu za Zlatnim runom ovna, Argonauti su krenuli brodom upravo iz Volosa. Brod Argo je i danas simbol grada, a njegovu repliku videli smo u luci.

Foto: Ivana Kovačević

Prve dve paralelne ulice uz more protežu se čitavom dužinom mesta i u njima ima dosta saobraćaja. Sve ulice u ovom delu grada su prilično uzane i većinom jednosmerne. Nama je bilo interesantno da prošetamo tim delom grada i to naročito kad padne mrak.

Foto: Ivana Kovačević

Palia je stari deo grada, poznat po dobrim restoranima, tradicionalnim tavernama, velikim brojem kafića i po noćnom životu. Ovde se dobro jede, pije i pleše.

Grad je najbolje obići peške, što smo mi i učinili. Šetajući kroz krivudave uličice u kojima se na svakom koraku oseća prisustvo antike, stigli smo i do Trga i crkve Svetog Nikole, zaštitnika mornara.

Foto: Ivana Kovačević

Ako se nađete u ovoj regiji, obavezno obiđite i sela Piliona: Portariu, Zagoru, Cakaradu, Vizicu i Makrinicu odakle se pruža najlepša panorama.

Takodje, poznata turistička mesta u ovoj regiji su Kala Nera, Milina, Platanijas, Horto, Koropi, Milopotamus, Agios Joanis, Afisos…

Mi smo ovo ostavili za neki sledeći put kad nas avantura nanese na tu stranu.

Foto: Ivana Kovačević

Zbog veoma prijatne klime, u ovom gradu podjedanko ćete uživati i leti i zimi. 

Volos je grad na moru koji vrvi od lepote, slobode i života – i danju i noću, pa ga svakako vredi posetiti! 

 

Preuzeto sa: www.mojeputovanje.net

Piše: Ivana Kovačević

Slike: Ivana Kovačević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *