Vodič kroz Sankt Peterburg

Drugi po veličini grad u Rusiji je Sankt Peterburg, poznat i pod imenom Lenjingrad. U jednom istorijskom trenutku je bio ruska prestonica umjesto Moskve. Za Sankt Peterburg kažu da je Sjeverna prestonica.

Gdje se nalazi ledena kraljica Sankt Peterburg?

sankt-peterburg

Sankt Peterburg se nalazi na sjeverozapadu Rusije, prema izlazu na Baltičko more i Finski zaliv.

Glavna rijeka na čijem ušću leži grad je Neva.

Kako se grad nalazi na dva do četiri metra nadmorske visine, često ima problem sa visokim vodostajem. Granitne stijene čuvaju grad od nadiruće vode i poplave.

Sank Peterburg leži na istoj geografskoj širini kao Oslo i Stokholm.

Klima u Sankt Peterburgu

putovanje-u-sankt-peterburg

Sankt Peterburg spada u hladne i vlažne gradove. U njemu preovladava vlažna kontinentalna klima.

Ljeta su kratka i prohladna, a zime su duge, sniježne i ledene.

Rijeka Neva je u periodu od novembra/decembra do aprila zaleđena. Sankt Peterburg je oblačan grad, ali njegova arhitektura je takva da ne dozvoljava sivilu i depresiji da zavladaju.

Jun i jul mjesec su u znaku Bijelih noći.

Putovanje do Sankt Peterburga

sta-videti-u-sankt-peterburgu

Sankt Peterburg je od Beograda auto-putem udaljen 2.437 kilometara, a vazdušnom linijom 1.810 kilometara.

Od Moskve je udaljen 713 kilometara.

Ove godine je AirSerbia uvela, jedanput nedeljno, direktan let za Sankt Peterburg koji traje dva sata i četrdeset minuta. Cijena povratne karte iznosi 345 evra. Karte su jeftinije ukoliko putujete nekom drugom kompanijom (npr. Aeroflot) i sa presjedanjem.

Međunarodni aerodrom Sankt Peterburga se zove Pulkovo i spada u pet najvećih ruskih aerodroma. Posjeduje dva terminala – jedan za domaće letove, i jedan za internacionalne.

Prije više od godinu dana je uveden voz na relaciji Beograd-Moskva. A kako iz Moskve stalno idu vozovi za Sankt Peterburg, možete iskombinovati put tako da posjetite dva velika carska grada.

Sankt Peterburg ima vremensku razliku od +2 u odnosu na Srbiju.

Pozivni broj je 812. Zvanična valuta je rublja.

Znamenitosti carskog Sankt Peterburga

sta-posetiti-u-sankt-peterburgu

U želji da obezbijedi i osigura izlazak Rusije na Baltičko more, car Petar Veliki je u periodu između 1701. i 1703. godine osnovao grad Sankt Peterburg. Petar Veliki je bio veoma obrazovan i učen čovek koji je za izgradnju svoje nove prestonice pozvao poznate evropske arhitekte i umjetnike u pomoć.

Sankt Peterburg je u dva navrata bio prestonica Rusije – 1713-1728 i 1732-1918. Vlada je odlučila da preseli prestonicu Rusije u Moskvu 1918. godine.  Grad je dobio ime prema svecu cara Petra – Simonu Petru. Sank Peterburg je 1914. godine promijenjen u Petrograd, a 1924. godine u Lenjingrad.

Sankt Peterburg je rijekom Nevom podeljen na ostrva koja spajaju mnogobrojni mostovi i kanali.

1. Muzej Ermitaž

muzeji-sankt-peterburg

Muzej Ermitaž je najveći ruski muzej, ali je takođe jedan od najvećih na svijetu. Ermitaž svake godine posjeti oko 5 miliona turista.

Sam muzej je kompleks koji se sastoji od šest zgrada i sedmi je teatar. Muzej sadrži oko 3 miliona istorijskih artefakata i umjetničkih predmeta, od kamenog doba pa sve do današnjeg.

Muzej je zvanično otvoren prvi put 1852. godine. Prva izložba se sastojala od umjetničkih predmeta ruske carice Katarine Velike II.

Najstarija i prvo izgrađena zgrada je dvorac Menšikovski u duhu baroka. Dr. Menšikovski je bio prvi gradonačelnik Sankt Peterburga. Ovdje je stalna izložbena postavka u znaku ruske umjetnosti prve trećine 18. vijeka.

Zgrada Glavnog zdanja štaba je neoklasicistička zgrada nastala nekoliko godina nakon pobjede Rusa nad Napoleonom. Nakon poslednje restauracije zgrade, ovdje su smještene slike i skulpture evropskih i holandskih umjetnika impresionizma i postimpresionizma, uključujući Pikasa i Matisa.

U staroj zgradi Ermitaža su smještena djela italijanske renesanse.

Mala zgrada Ermitaža predstavlja kombinaciju neoklasicizma i baroka. Tu su izložena djela evropskih umjetnika sa zapada.

Turistima najupečatljivije izgleda nova zgrada Ermitaža koja predstavlja kombinaciju klasicizma, baroka i renesanse. Ovdje su izloženi stari arheološki artefakti.

U muzeju Ermitaž se možete upoznati i sa kulturološkim razvojem Japana, Kine, Indije, ali i sa starim civilizacijama poput Egipta i Starih Grka.

Deca, penzioneri i studenti ne plaćaju ulaznicu, dok se za sve ostale cijena kreće između 300 i 600 rubalja (između 5 i 9 evra), u zavisnosti koliko planirate izložbi da posjetite. Muzej ne radi ponedjeljkom.

U ovom muzeju se nalaze svete mošti Aleksandra Nevskog, kome je posvećen hram koji se nalazi na Dorćolu.

2. Zimski dvorac

sta-treba-posetiti-u-st-peterburgu

Zimski dvorac pripada kompleksu muzeja Ermitaž od 1922. godine. Bio je zvanična rezidencija ruskih careva tokom 18, 19. i početkom 20. vijeka. Dvorac je sagrađen u duhu rokokoa i broji preko 1.000 spavaćih soba.

U Zimskom dvorcu su izloženi antikviteti s područja Evroazije i Dalekog Istoka, ali se takođe nalaze slike i skulpture poznatih evropskih i azijskih umjetnika.

Najposjećenija prostorija Ermitaža se nalazi na prvom spratu, u pitanju je ogromna soba za doček gostiju. Do nje se dolazi čuvenim Jordanovim stepenicama. Sva ekstravagancija dinastije Romanov se ogleda u toj sobi.

3. Petropavlovska tvrđava

sta-videti-u-sankt-peterburgu

Petropavlovska tvrđava je okružena rekom Nevom i danas predstavlja jedno od najprepoznatljivijih simbola Sankt Peterburga. Nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom.

Sagrađena početkom 18. vijeka, Petropavlovska tvrđava nikada nije odigrala zaštitničku i odbrambenu ulogu zbog koje je i nastala. Tvrđava je imala više drugih funkcija – vojni garnizon, grobnica za ruske careve, zatvor za političke zarobljenike. Neki od nama poznatih političkih zarobljenika su Dostojevski, Bakunjin i Tito.

Petropavlovska katedrala je najstarija crkva u Sankt Peterburgu, i druga po veličini zgrada u gradu (poslije televizijskog tornja). Zvonik na katedrali je visok 123,2 metara. Katedrala je ujedno i grobnica svih ruskih careva od Petra Velikog do Aleksandra III Aleksandroviča. Od tradicionalne pravoslavne crkve, kako je izgradnja sve više uzimala maha, zgrada je izrasla u barokni hram.

U okviru tvrđave se nalazi šest manjih muzeja – posvećen istoriji Petropavlovske tvrđave, posvećen istoriji zatvora i zarobljenika, posvećen gradskom životu Sankt Peterburga od nastanka grada do 1918. godine, posvećen istoriji zvonika i katedrale, posvećen ruskoj kosmonautskoj tehnologiji i posvećen istoriji štamparija u Sankt Peterburgu.

Tvrđava je otvorena za posjete svakoga dana od šest ujutru do deset uveče. Ulaznica za posjetu katedrali iznosi 350 rubalja (nepunih 6 evra).

4. Petrov dvorac (Peterhof)

sta-posetiti-u-sant-petersburgu

Park i dvorci kompleksa Peterhof se nalaze na 20 kilometara udaljenosti od Sankt Peterburga i pod zaštitom su UNESCO-a.

Peterhof je proglašen muzejom 1918. godine, a sve do tada je bio u funkciji ljetnje carske rezidencije.

Glavni dvorac je stradao tokom II svjetskog rata i na njegovoj restauraciji se radi i dan danas.

Peterhof je poznat pod nazivom „Ruski Versaj“ kao i pod imenom „Ruska prestonica velelepnih fontana“. Najveća fontana na svijetu se nalazi ovdje – Velika kaskada. Najlepša je fontana Samson i lav. Fontane su uključene od maja do oktobra mjeseca.

5. Hram Hristovog Vaskrsenja

sta-videti-u-st-petersburgu

Najznačajnija ruska pravoslavna crkva je poznata i pod nazivom „Crkva prolivene hristove krvi“. Hram je sagrađen na mjestu gdje je ubijen ruski car Aleksandar II krajem 19. vijeka.

Hram vizuelno podseća na Hram Vasilija Blaženog u Moskvi.

Na restauraciji hrama se radilo preko 30 godina. Za vrijeme vladavine boljševika, hram je bio opljačkan. Za vrijeme II svjetskog rata hram je služio kao skladište hrane, a nakon opsade Sankt Peterburga je imao funkciju magacina za povrće.

Danas je muzej.

6. Katedrala Sv. Isaka

sta treba posetiti u sandt peterburgu

Katedrala Sv. Isaka je prvobitno izgrađena u želji da bude najveća katedrala ne samo u Sankt Peterburgu, već u čitavoj Rusiji. Jedno vrijeme je i bila najveća ruska verska građevina, dok nije sagrađena Crkva Hrista Spasitelja u Moskvi.

Katedrala je građena u periodu između 1818. i 1858. godine od strane francuskog arhitekte. Preko 40 vrsti materijala je korišćeno za izgradnju katedrale. Katedrala je urađena u duhu neoklasicizma.

Od 1931. godine katedrala ima funkciju muzeja. Oko 14.000 ljudi može stati u glavnom holu katedrale.

Za posjetu katedrale treba izdvojiti simboličnih 250 rubalja (3 evra). Ljeti je katedrala otvorena i za noćne posjete, ulaznica košta 450 rubalja (6 evra).

7. Ulica Nevski prospekt (bulevar Neve)

ulica-nevski-u-sankt-peterburgu

Najpoznatija, ujedno i glavna ulica u Sankt Peterburgu je Nevski prospekt. Ulica je dobila naziv prema nacionalnom heroju i ruskom pravoslavnom svecu iz 13. vijeka Aleksandru Nevskom. Larva Aleksandra Nevskog se nalazi u pomenutoj ulici Nevskog, dok se njegovi posmrtni ostaci nalaze u srebrnom sarkofagu izloženom u muzeju Ermitaž.

Kasnije je u jednom trenutku ulica bila poznata i pod imenom „Ulica proleterijata“. Nakon Oktobarske revolucije zvana je imenom „Avenija 25. oktobra“.

Prvobitna namjena ulice je bila da se poveže sa gradovima Moskvom i Novgorodom, ali je vremenom postala ulica načičkana zgradama, skupim prodavnicama, restoranima. Vremenom je postala srce Sankt Peterburga.

U Nevskom prospektu se nalazi hram Kazanski, ortodoksna ruska pravoslavna crkva posvećena Bogorodici Kazanjski.

U ulici se nalazi i druga po veličini nacionalna biblioteka u Rusiji.

Šetajući Nevskim prospektom se stiže do centralnog gradskog trga – Palata na kojem se nalazi spomenik Aleksandra I. Spomenik je posvećen pobjedi Rusa nad Francuzima i vojskovođom Bonapartom. Visok je skoro 50 metara i spada u najviše svjetske spomenike posvećene vladarima.

Sva veća i svečana dešavanja se u Sankt Peterburgu dešavaju u ulici Nevski prospekt. Ona je postala i epicentar dobrog noćnog provoda. Ovdje se nalaze najbolji i najluksuzniji hoteli u Sankt Peterburgu.

8. Nacionalni ruski muzej

muzeji-sankt-peterburg

Najveći muzej ruske umjetnosti se nalazi u starom dijelu Sankt Peterburga. Nacionalni ruski muzej je ujedno i prvi muzej posvećen ruskoj umetnosti, otvoren za javnost 1895. godine od strane cara Aleksandra III Romanova.

Danas, u okviru muzeja se nalazi oko 400.000 izložbi koje pokrivaju sve periode i stilove ruske umetnosti – od 10. d0 20. vijeka.

Kompleks muzeja zauzima preko 30 hektara zemljišta i čine ga četiri monumentalne građevine iz 18. i 19. vijeka. Muzeju pripadaju i carska dvorišta i bašte, ljeti otvorene za posjete.

Za posjetu glavne zgrade Mihajlovski treba izdvojiti 450 rubalja (7 evra), a za posjetu preostale tri zgrade 300 rubalja (5 evra).

9. Marijinski teatar

sankt-peterburg-teatar

Ako je neki narod vremenom postao simbol baleta i opere, onda je to ruski.

Marijinski teatar je fascinantna baletska i operska kuća, čiji počeci rada se vezuju za davnu 1783. godinu. Zvanično je teatar otvoren i proglašen carskom baletskom kućom 1860. godine.

San svih svjetskih operskih pjevača, balerina i baletana je da jednoga dana nastupaju sa svojom trupom u Marijanskom teatru.

1o. Dvorac Moika

poseta-sankt-peterburga

Dvorac Moika ili dvorac aristokratske porodice Jusupov se nalazi u blizini Marijinskog teatra. Dvorac je prije nacionalizacije bio bogat sa oko 40.000 umjetničkih djela, među njima su bile i slike Rembrandta. Danas se nalaze u Ermitažu.

Dvorac Moika je poznat i zanimljiv turistima zbog kontroverznog mistika Raspućina. Feliks Jusupov je 1916. godine u dvorcu ubio Raspućina zbog toga što je smatrao da kalja ugled monarhije i aristokratskog ruskog društva.

Za Sankt Peterburg se vezuju velika imena ruske i svjetske književnosti – Lav Tolstoj, Aleksandar Puškin, Vladimir Nabokov i Fjodor Dostojevski.

Zanimljivosti o Sankt Peterburgu

zanimljivosti o sankt peterburgu

Sankt Peterburg je bio poplavljen 288 puta.

Grad je povezan mostovima kojih ima 600.

Grad broji preko 70 zvaničnih pozorišnih kuća i 300 muzeja koji rade svakoga dana 365 dana u godini. Kao u Srbiji.

Oko 20 internacionalnih umjetničkih festivala i 80 pozorišnih i muzičkih festivala se odvija svake godine u Sankt Peterburgu.

Nije Moskva gastronomski centar Rusije, već Sankt Peterburg. Samo u Sankt Peterburgu možete probati dva specijaliteta – puški (pyshki) i koruška (korushka). Puški su ruske krofne, a koruška je specijalna vrsta ribe. Slatke krofne je najbolje probati u ulici Boljšaja (Bolshaya Konyushennaya).

Metro Sankt Peterburga je najdublje iskopana željeznica na svijetu. Na pojedinim mestima ide ispod zemlje 70 i 80 metara. Sankt Peterburg se takođe smatra svjetskom prestonicom tramvaja.

Oko 15 gradova na svijetu se zove Sankt Peterburg, ali jedan je ruski.

Nevski prospekt je ulica dugačka 5 kilometara i svakoga dana njome prođe oko 2 miliona ljudi. Ova ulica je za nekoliko stepeni toplija od drugih dijelova grada.

O Sankt Peterburgu je ispjevano najviše pesama, više nego o Moskvi.

Sankt Peterburg je carski grad, otvoren za posjete tokom čitave godine. Uvjerite se kako je nekada živelo rusko plemstvo uz najbolje putno osiguranje za Rusiju

Izvor: toposiguranje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *