Vodič kroz Kopenhagen: Grad Male sirene, Andersena i lijepih parkova

Kopenhagen nije jeftin, naročito za turiste iz Srbije, ali je zato grad koji rijetko koga može da razočara, naročito ako ga posjetite na proljeće.

Većina atrakcija može da se vidi pješice, a danska metropola (već godinama u vrhu po kvalitetu života) osnovana je 1043. godine i prepuna je istorijskih zgrada, parkova, muzeja, ali i alternativnih turističkih lokaliteta.

10.00

Mala sirena ima više od sto godina, a priča Hansa Kristijana Andersena razlog je zašto se turisti na pristaništu slikaju sa čuvenom skulpturom. Inspiracija za bronzanu skulpturu bila je balerina Elena Prajs, koja je 1909. godine igrala tu ulogu. Izradu je platio Karl Jakobsen, vlasnik pivare i poklonio je gradu.

11.00

Dvorac Kronborg nalazi se u Elsinoru i važi za najsjevernije renesansno zdanje. Ovaj elegantni dvorac sa lijepom balskom dvoranom izgrađen je u 16. vijeku i čuven je po jednom stanovniku – Hamletu. Njegov duh, navodno, još luta hodnicima, a ljeti posjetioci mogu pod vedrim nebom da gledaju Šekspirovu predstavu.

12.00

Druga zanimljiva palata je Kristijansborg koja se nalazi na majušnom ostrvu Slotsholmen, a u njemu se nalaze Parlament, Vrhovni sud i ministarstva. Dio palate koristi kraljevska porodica za prijeme, a posjetioci mogu da vide ovalnu sobu sa tronom, gdje kraljica dočekuje zvanične posjete i iz koje se izlazi na balkon kada se obraća javnosti. U velikom holu su prelijepe kraljičine tapiserije koje prikazuju dansku istoriju. Uz kartu se dobija i besplatna tura sa vodičem.

13.00

Kristijanija je nešto sasvim drugačije – slobodna zemlja hipika! Osnovali su je hipici 1971. godine u napuštenim vojnim barakama, tu ne prolaze automobili, ima dosta zelenila i živi se opušteno. Vlasnik kvarta je fondacija koja dodeljuje kuće, radnje, galerije, organizuje događaje, pravi organske bašte…

14.00

Strget je jedna od najvećih evropskih pješačkih ulica koja je raj za šopingholičare. Proteže se od gradske kuće do Kongresa Nitrov.

15.00

Tokom ljeta ili božićnih vašara treba prošetati Nihavnom, nekada bučnom lukom, a sada opuštenim mjestom sa bezbroj kafića, restorana i šetalištem kraj lijepih starih kuća. Treba obratiti pažnju na broj 9, gdje se nalazi najstarija kuća iz 1681. godine. Ovdje žive umjetnici i pisci, baš kao što je nekada živeo i Andersen (broj 20).

16.00

Frilandmuset je jedan od najvećih i najstarijih muzeja pod vedrim nebom na svijetu. Nalazi se sjevernije od grada, ali je odlično mjesto za porodice, jer se na 86 hektara može videti 50 farmi u kojima i danas ljudi žive kao u 17. vijeku. U baštama se radi kao nekada.

17.00

U zabavnom parku Tivoli, koji je osnovan još 1843. godine, može se provesti nedelju dana, a interesantan je kako djeci, tako i najstarijima. Udaljen je nekoliko minuta hoda od centra. Ovdje se nalaze stare ograde, egzotični vrtovi, zabavni park, a sve je posvećeno nostalgičnoj vrsti zabave. Roler-koster iz 1914. godine besprekorno radi, kao i stari voz. Od aprila do kasne jeseni svakodnevno se održavaju koncerti, a bezbroj lala u najrazličitijim bojama čine ovo mjesto savršenim za predah.

Piše: A.M.

Izvor: novosti.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *