Vodeni taksi u Parizu

Od kada je preuzela funkciju 2014. godine, gradonačelnica Pariza An Idalgo se trudi da Grad svjetlosti postane „zeleniji“, a u tom cilju je počela da podstiče i gradsko ozelenjavanje.

Sada je dala zeleno svjetlo za jednu inovaciju koja je potpuno futuristička. U pitanju su „Sea Bubble“, vozila u obliku jajeta, sa nultom emisijom štetnih gasova koja će ploviti Senom prevozeći putnike po cijelom gradu, izbegavajući na taj način ozbiljne saobraćajne probleme.

Ovo je, inače, pronalazak francuskog ljubitelja jahti Alena Teboa i švedskog surfera Andresa Bringdala, a sa probnim vožnjama će se početi u proleće 2017. godine. Ovom idejom Tebo se bavi poslednjih dvadesetak godina, a stalno je slušao kako treba izmisliti taksi koji neće emitovati štetne gasove jer je ljudima dosta zagađenja u Parizu, Londonu i SAD-u. Sada, kada se udružio sa inženjerima i dizajnerima, prototip je spreman, takoreći, da „poleti“.

Vozilo će moći da primi pet osoba, biće konstruisano od laganih materijala, fiberglasa i pjene visoke gustine, a lebdiće iznad vode dok je u pokretu. Napajaće se solarnom energijom, moći će da dostigne brzinu od 30 km/h, a prodavaće se po cijeni od 30.000 eura.

travelmagazine.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *