Vodeni Ćiro, atrakcija koja se ne propušta

Sirena se prvi put začula prije deset godina kada je brod Vodeni Ćiro, po izlasku iz goraždanske Fabrike mašina, gdje je napravljen, isplovio u prekrasni vodeni krajolik istočne Bosne pod vodstvom kapetana Mileta Miličevića. Time je otvoreno novo poglavlje razvoja turizma u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Vodeni Ćiro plovi dionicom kojom je do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka saobraćao na relaciji Priboj-Sarajevo voz Ćiro, čija će željeznička pruga u jednom trenutku najvećim dijelom biti potopljena izgradnjom Hidroelektrane “Višegrad”. Plovni put se prostire na preko četrdeset kilometara, a najljepši dio kanjona je, složiće se mnogi, od Strugačine do Brodara, gdje se spajaju Lim i Drina.

Dugačak 14,5 metara i širok 4,60 metara, Vodeni Ćiro može primiti do 40 putnika. Za razgledanje pejzaža sa svih strana s pogledom na ono što ostavljate iza sebe, ali i druženje, idealna je paluba, no poseban doživljavaj je i stajati ispred kabine kapetana Miličevića, jer tada vam je voda na dohvat ruke, uz to osjetite strujanje i miris vode, lagano ulazeći sve dublje i dublje u kanjon.

 

Kapetan Miličević dozvoliće vam i da zavirite u njegovu odaju. Srdačan je čovjek, koji se u svoj rodni kraj – Rudo, odlučio vratiti nakon više od tri decenije provedene u Splitu, gdje je završio pomorsku školu. Dugogodišnjem moreplovcu povjerena je uloga kapetana na Vodenom Ćiri, s razlogom, jer, uzimajući u obzir njegovo profesionalno iskustvo, niko od njega nije mogao bolje upravljati brodom koji predstavlja važnu turističku atrakciju BiH.

Gosti na Vodenom Ćiri bili su brojni turisti iz različitih zemalja, a svako ko dođe zasigurno će rado prepričavati svoj nesvakidašnji doživljaj prirode bogate zelenilom i gorama koje se uzdižu iznad kanjona kroz koji vas vodi vaš Ćiro.

Izvor: furaj.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *