Vikend u Beču: Šta raditi i vidjeti u austrijskoj prestonici u 48 sati?

Portal punkufer.hr vodi vas na virtuelno putovanje: Kako upoznati Beč za samo dva dana?

Glavni grad Austrije ugodan je za posjetu u svako doba godine, ali u ovo predbožićno vrijeme vjerovatno je najljepši. Nalazi se svega par sati vožnje od granica Hrvatske, tako da vam daljina ne može biti opravdanje za (ne)odlazak u Beč.

Uprkos činjenici da se radi o milijonskom gradu, u dva dana možete obići veći dio Beča. Stoga, krenimo redom i provedimo vikend u austrijskoj prestonici…

Dan prvi

Razgledanje započnite u Hofburg palati, nekadašnjoj zimskoj rezidenciji habsburških monarha. Uđite u muzej kraljice Sisi (karta 12,5 eura), posvećen ovoj popularnoj vladarici i njenom suprugu Franji Josipu, koji je zemljom vladao gotovo 68 godina. U blizini palate pronaći ćete i poznatu Špansku školu jahanja, koja je u Beču prisutna već dugih 450 godina, a zadovoljstvo jahanja lipicanera koštaće vas 14 eura.

Nakon palate zaputite se u muzej Albertina, koji čuva zbirke impresionista i slikara koji su stvarali početkom prošlog vijeka. Trenutno možete pogledati izložbu Edvarda Muncha, koja je otvorena do 24. januara. Ovaj dio obilaska završite prolaskom kraj hotela Sacher (i pojedite Sachericu svakako) te razgledanjem nacionalne operne kuće.

Ručak potražite na Naschmarktu, jednom od najstarijih bečkih marketa, koji datira još iz 1786. Ovdje se nudi jela koliko vas volja, cijena ima povoljnih i skupih, tako da će svako bez problema naći nešto za sebe.

Obilazak nastavite šopingujući, za šta preporučujemo predivnu čokolateriju Schokov ili ako volite modu, butik Sight, koji je po mnogočemu poseban…

Nakon šopinga počastite se koktelom na 18. spratu zgrade u klubu Das Loft i uživajte u pogledu na katedralu Sv. Stjepana. Veče završite u azijskom restoranu Mochi, koji nudi jeftin i ukusan sushi.

Dan drugi

Ukoliko ste religiozni, ali i ako niste, u nedjelju ujutro zaputite se u veličanstvenu katedralu Sv. Stjepana. Dijelom romanička, dijelom gotička, potiče iz 14. vijeka i izgrađena je na ruševinama dvije stare crkve. U crkvi možete kupiti kartu za 137 metara visok zvonik za 4,40 eura, a za euro turu po katakombama.

Ako nakon ovog penjanja ili katakombi ogladnite, uputite se u restoran Plachuttas Gasthaus zur Oper, budite pravi turista i naručite nadaleko poznato bečku šniclu. Ovdje ćete je platiti oko 20 eura, ali imajte na umu kako je jedna dovoljna za nahraniti dvije osobe.

Ako slučajno ostavite nedjelju za kupovanje suvenira, neka vas ne začudi činjenica kako je velika većina prodavnica zatvorena, tako da ćete suvenire na kraju morati tražiti po stanicama ili aerodromu.

Da ne bi baš sve plaćali, zaputite se popodne u šetnju parkom Belvedere. Uživajte u zelenilu, popijte kavu i lagano se spremite za povratak, s obećanjem kako ćete se ponovo vratiti u ovaj divni grad.

Autor: punkufer.hr, Foto: turistički svet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *