Vikend odmor u Evropi

City break, iliti kraći odmor u gradovima, sve je popularniji oblik putovanja, a najčešće se odnosi na trodnevni ili četvorodnevni boravak u većim evropskim gradovima. Glavni cilj ovakvih putovanja je što prije doći do odredišta, upoznati osnovna kulturna i zabavna obilježja grada, osjetiti život ulice i najčešće otići u šoping. Ovakav vid odmora posebno je omiljen kod osoba koje nemaju više od nekoliko dana za putovanje, ali i među svima koji barem za vikend ili produženi vikend žele da promijene okolinu i da u kratkom roku dožive nešto novo.

Ako niste od onih koji u svako doba napamet znaju sva odredišta koja bi željeli da posjete, najprije dobro razmislite šta očekujete od putovanja. Da li je kod vas naglasak na kulturi, zabavi ili možda šopingu, pa prema tome odlučite koji grad vam najviše odgovara za takav odmor. Kako biste se lakše odlučili, ponekad je dobro provjeriti šta se trenutno događa u većim gradovima Evrope, a nije loša ideja ni da izdvojite malo više vremena i da vidite kakve su trenutno cijene avionskih karata, pa da prema cijeni karte donesete konačnu odluku o tome kuda da se uputite. Oslanjanje na last minute ponude turističkih agencija kod ovakvih putovanja najčešće ne daje pozitivne rezultate, naročito ako ne planirate da putujete u grupi.

Čak se može reći da ovdje važi pravilo što kasnije rezervišete, cijena postaje viša, i to najčešće zbog toga što se cijena avionske karte potvrđuje na dan rezervacije. Agencije ponekad objavljuju last minute ponude za grupne aranžmane, ali to nije pravilo. Sve je više i first minute ponuda, gdje često možete uštedeti i do 20 odsto cijene aranžmana. Najpre krenite u potragu za avionskim kartama. Što prije ih rezervišete, biće jeftinije. Prije rezervacije smještaja preko interneta, ako se ne radi o preporuci, dobro proučite komentare onih koji su već bili tamo. Pronaći ćete ih na svim forumima vezanim za putovanja ili prilikom traženja opisa hotela.

Jednostavniji hoteli koji su smešteni malo dalje od centra možda će uštedeti vaš novac, ali pripazite da je mjesto dobro saobraćajno povezano s ostalim dijelovima grada, kako se taj početni mali trošak ne bi pretvorio u najskuplje putovanje. Budite fleksibilni što se tiče izbora termina, vikend prije ili kasnije mogu igrati važnu ulogu u konačnoj cijeni, posebno kada su u pitanju avionske karate. Ako ikako možete, izbjegavajte da putujete za vrijeme praznika – cijene su često znatno veće. Ukoliko do svog krajnjeg odredišta putujete automobilom, obavezno proučite kroz koja mjesta prolazite, pa napravite barem kratku pauzu. Ko zna šta sve možete okriti.

Izvor: krstarica.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *