Uz pomoć nove tehnologije, manje izgubljenog prtljaga

Američka aviokompanija Delta novim sistemom za otpremu prtljaga, vrednim 50 miliona dolara, koji koristi tehnologiju identifikacije putem radio frekvencije (RFID), očekuje smanjenje broja izgubljenog prtljaga ili njegovog slanja u pogrešnom pravcu za 25%.

Početkom ove godine, Delta je započela proces prelaska sa dugogodišnjeg standarda u avio industriji – prtljaga označenog digitalnim barkodovima, na sistem u kome se prtljag prati i identifikuje putem radio frekvencije. Kada sistem bude u potpunosti instaliran, Delta će koristiti RFID tehnologiju za praćenje prtljaga više od bilo koje druge aviokompanije na svetu. Tehnologija, inače, sama po sebi nije nova. Međunarodni aerodrom u Las Vegasu, na primer, koristi radio frekvencije za praćenje kompletnog prtljaga od 2005. godine. Takođe, australijski Qantas je RFID tehnologiju počeo da koristi za svoje putnike iz programa lojalnosti za domaće letove od 2010. godine.

Putnici koji su do sada predavali svoje kofere u Las Vegasu tokom poslednje decenije ili su bili na nekim letovima kompanije Delta tokom ove godine možda nisu bili ni svesni korišćenja nove tehnologije velikim delom jer su oznake koje se stavljaju na prtljag veoma slične onim standardnim, sa barkod sistemom. Ono što putnici ne mogu da vide je da se unutar svake RFID oznake za prtljag nalazi mali, ugrađen čip i radio antena. Sa aerodroma u Las Vegasu ističu da je preciznost kod označavanja prtljaga barkodom između 80% i 95%, dok je RFID precizan u 99,5% slučajeva. Sa druge strane, iz kompanije Delta navode da je do sada kod njih ostvarena preciznost od 99,9% gde je korišćena nova tehnologija, za razliku od preciznosti sa barkodovima koja je bila između 85% i 97%.

Ovaj sistem koji koristi radio frekvencije je u prednosti jer je njegov zadatak samo da uhvati signal, a ne treba da čita oznaku. Sistem sa barkodovima ima probleme kada su oznake na prtljagu ubrljane ili izgužvane, ili kada je sam čitač uprljan. Kod RFID-a se radi o anteni i prljavšina je potpuno nebitna. Takođe, RFID sistem se pokazao boljim u još jednom slučaju: ukoliko putnik mora iznenada da napusti avion i da izvadi svoj prtljag, elektronski uređaj će znatno brže naći traženi kofer praćenjem radio signala u prikačenoj oznaci.

travelmagazine.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *