Upoznajte najljepše pustinje na svijetu (FOTO)

Vjerovali ili ne, i pustinje, kad ih se malo bolje prouči u sebi skrivaju veliku ljepotu imir. Donosimo popis nekoliko najčarobnijih mjesta gdje su ljudi prava rijetkost…

Sahara

image_2160e-sahara

Nekako je u redu da prvo spomenemo najpoznatiju pustinju, Saharu. Površinom od 9,4 miliona kvadratnih kilometara najveća je na svijetu i proteže se kroz deset zemalja sjeverne Afrike. Sahara je dom za otprilike 4 miliona stanovnika, što možda zvuči mnogo, ali kad u obzir uzmete njenu veličinu…Naravno, možete je posjetiti turistički na primjer iz Maroka, i to na devama!

Namib

2010 - Namibia - Scenic Flight

Mnogo je manja od Sahare i proteže se na 81 hiljadu kvadratnih kilometara. Nenaseljena je, ali su dom pronašle neke životinje, poput nosoroga i zebre. Za Namib su karakteristične visoke pješčane dine, koje idu i do 300 metara u vis.

Atacama

atacama-pustinja

Pustinje su definisane kao mjesta na kojima godišnje pada 250 milimetara kiše po metru kvadratnom. U Atacami padne tek 1 milimetar i time ulazi u istoriju kao najsuše područje na planeti. Proteže se kroz Čile, Argentinu, Peru i Boliviju, a ovdje gotovo da i nema biljaka i životinja, osim činčila i kaktusa.

Antarktika

antarktik

Ovdje govorimo o kontinentu, ali i o najvećoj ledenoj pustinji. Iako je ovdje izmjereno rekordnih minus 89,2 stepeni, radi se istodobno o najvlažnijem i najsušem mjestu na zemlji. Kako, pitate se? Caka je u tome da za vlažnost nije zaslužna kiša, već činjenica da se 98 posto Antarktike nalazi pod ledom. No, s obzirom da je ovo najhladnije mjesto na svijetu, padaivne su rijetkost i zbog toga ovaj kontinent možemo nazvati i pustinjom.

Taklamakan

, Image: 136642313, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Ova pustinja smjestila se u centralnoj Aziji, a preko njenog južnog i sjevernog dijela nekad je prolazio glasoviti Put svile. Ovdje se dogodilo i najveće pustinjsko čudo kad je prije sedam godina snijeg prekrio cijelu pustinju. Do tad se nikad nije dogodilo da je čitava pustinja bila pokrivena snijegom, i na taj je način Taklamakan ušao u istoriju.

Dasht – e Kavir

dashte-kavir-02

Smještena u Iranu, i zauzima 390 kilomatara kvadratnih. Prekrivena je kristalima soli koji se na tlu stvaraju zbog nedostatka kiše, a taj prizor je zbilja impresivan. Ljeta su ovdje paklena, s temperaturom od 50 stepeni celzijusovih, a posjetioc mogu ostati samo u kući Ateshooni koja pruža izlete i kampovanja u pustinji.

punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *