Umetnost, žurke i kajmak: Srpski London u najboljem izdanju

Srbija je prepoznatljiva po mnogim poznatim ličnostima, kao što su Novak Đoković, Mila Jovović i Marina Abramović, ali u Velikoj Britaniji živi oko 70.000 Srba koji nisu toliko poznati. Većina njih nastanjena je u Londonu. Mnoge porodice, među kojima je bilo mnogo predstavnika više klase, došle se u za vreme Drugog svetskog rata.

U današnje vreme, srpski Londonci uglavnom su mladi kreativci i dizajneri koji idu stopama Dejana Suđića, direktora Muzeja dizajna, ili modne kreatorke Roksande Ilinčić. Srpski umetnici postaju sve primećeniji i na umetničkoj sceni britanske prestonice.

Dobitnik nagrade “Griffin Art Prize”, u novembru prošle godine, bila je srpska umetnica Ana Milenković. Organizacija Contemporary Balkan Art podržava talente u usponu, a na njihovoj izložbi u londonskoj bilioteci nalaze se radovi Jovane Mladenović i još sedam mladih srpskih umetnika.

Jovana preporučuje svoja omiljena mesta u Londonu u kojima se mogu naći tradicionalna srpska jela, potekla iz mešavine uticaja srednjeevropskih i otomanskih kulinarskih uticaja.

Odličan srpski roštilj može se naći u restoranu “The Corner Terrace”, u Ilingu u Zapadnom Londonu. Za preporuku je “Balkansko mešano meso”, u kome se može uživati uz tradicionalnu muziku.

“Mugi’s Coffee Bar”, u istom delu grada, je tradicionalni srpski restoran, ali i prodavnica gde se mogu kupiti tradicionalni proizvodi kao što je kajmak.

“Serbia House” u ulici Dering je prostor u kome se održavaju različiti događaji i izložbe, među kojima je i izložba “Contemporary Balkan Art” koja se otvara 1. jula.

“Serbian City Club” je neprofitna i nepolitička organizacija srpskih stručnjaka u Londonu, koja rado prima nove članove sa Balkana ali i drugih krajeva sveta.

Piše: Jovana Mladenović

Izvor: timeout.com 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *