Ukusi turske kuhinje

Turska kuhinja, pored kineske i francuske, čini jednu od tri najveće kuhinje svijeta. Na njenu raznovrsnost uticali su kako geografski tako i istorijski faktori. Različiti proizvodi kopna i mora omogućavaju kombinaciju različitih ukusa.

S druge strane, u dvorovima Seldžučkog i Otomanskog carstva kuhinje su mirisale slično kao i danas.

Pilav

15310397_1257529440975214_539166686_n

U pitanju je karakteristično tursko jelo koje se priprema sa pirinčem uz malo maslaca ili biljnog ulja. Pirinču, kao glavnom sastojku, dodaje se povrće: plavi patlidžan, grašak, a uz to I komadi mesa. Na kraju pripreme ukus se bogati različitim začinima: biber, majčina dušica, cimet, a u nekim krajevima I malo badema.

Alva

shutterstock_98667392-620x349

Ovaj desert potiče sa Bliskog Istoka. Ime Alva dolazi iz arapske riječi halva, što znači slatkiš. To je slatko jelo od susama, pšeničnog brašna, masti i meda ili šećera.

Ratluk

Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime

Riječ ratluk (rahat-lokum) potiče od turskih riječi rahatlokum, koje su adaptacija arapske sintagme raha(t)al – holkum, koja znači zadovoljstvo za grlo. Ratluk je vrsta slatkog deserta, pihtijaste mase od pirinčanog brašna ili skrobnog brašna sa dodatkom šećera u prahu.

Posebne vrste ratluka prave se dodavanjem: oraha, badema, lješnika, pavlake, sirupa od ružinog cvijeta, čokolada ili nekih drugih sastojaka.

Turska kafa

15310988_1257529894308502_97204268_o

Mnogi od nas se svakodnevno odmaraju uz dobro poznat miris I ukus tzv. turske kafe. Ovaj naziv podrazumijeva poseban način pripreme ovog napitka, koji se u Turskoj koristi još od 16. vijeka. Kafu je prvo zavolio Sultan, a onda se iz njegove palate širi upotreba kafe I međuostalim turskim narodom.

Kako se priprema prava turskakafa? Svježe pržena zrna kafe melju se u fini prah koji se zatim kuva u džezvi. Dodaju se hladna voda I šećer tokom polaganog kuvanja kako bi se postigla željena pjena, a zatim se piće poslužuje u fildžanima.

pustolovi.com – Ružica Ostojić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *