Tradicionalna ruska kuhinja (FOTO)

Iako, zbog svoje surove klime, pomisao na Rusiju budi u nama tmurne i sive asocijacije, osjećaj kao da nas hladan vjetar šamara po obrazima, šarenolika ruska kuhinja i te kako će da vas zagrije. Sa ruskog tla potiču mnogi specifični ukusi, a na ovom mjestu upoznaćete se sa nekima od njih.

Boršč je supa od cvekle, a pored nje dodaju se krompir, kupus, crni luk, šargarepa i kiseli začini koji čuvaju purpurnu boju cvekle. Najpoznatiji i najcjenjeniji mliječni proizvod je kefir. To je napitak od ukiseljenog punomasnog ili obranog kravljeg mlijeka.Kefir se najviše konzumira na Kavkazu, a upravo je to mjesto gdje su ljudi dugovječni, a kao tajnu svoje dugovječnosti pripisuju ovom proizvodu.

14874976_1220989411295884_581318565_n

Peljmeni se u Sibiru služe kao glavni obrok. To su mali punjeni komadi tijesta, a tradicionalnu smjesu za njih čini mljeveno konjsko meso. Sve zajedno obično se poslužuje sa pavlakom. Vareniki se po filu razlikuju od peljmena. Oni se mogu puniti povrćem (krompir, pečurke ili kupus) ili voćem.

pelmeni_russian

Paška je tradicionalni vaskršnji desert od svježeg sira, pavlake, jaja, maslaca, korice limuna i narandži i usitnjenih badema, a Šarlota torta s piškotama i mliječno-voćnom kremom.

cats

Iako je Ruski narod sklon jakim pićima, čaj je njihov glavni napitak, obično zašećeren džemom. Još od 1638. godine započeo je tradicionalni društveni događaj sa čajem i kolačićima, tzv. ruska čajanka. Samovar je njihov nacionalni simbol, a namjenjen je za zagrijevanje vode za čaj. Kvas je piće koje je takođe popularno, a napravljeno je od hljeba. Takođe je, među ovim narodom, popularna i čuvena votka, od koje se prave razni likeri.

14886229_1220989347962557_283933612_n

Tokom Sovjetske ere ruska kuhinja je postala izuzetno raznovrsna, jer su tada mnogetradicionalne namirnice iz drugih republika SSSR-a postale favoriti ruskih kuvara.

pustolovi.com – Ružica Ostojić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *