Tajanstveno putovanje kroz prvi podvodni muzej u Evropi (VIDEO)

Zakoračite u muzej Atlantiko, u kojem se nalaze nevjerovatni umjetnički eksponati i instalacije, kojim je Džejson Dekaires Tejlor želio da ukaže na svjetske probleme: klimatske promjene, migrante, gubitak ekosistema…

Muzej Atlantiko je prvi podvodni muzej u Evropi. Nalazi se na dubini od 15 metara u blizini obale Lanzarote na Kanarskim ostrvima.

U muzeju Atlantiko postoji 12 instalacija i više od 300 skulptura britanskog umjetnika Džejsona Dekairesa Tejlora. Svaka instalacija ima različitu temu.

Eksponati o klimatskim promjenama i migracijama su samo dva od 12 instalacija u ovom muzeju.

Od svih djela koja su podjednako interesantna i važna, možda najveću pažnju privlače upravo Prelazak Rubikona i Splav Lampedusa.

Djelo pod nazivom Prelazak Rubukona se sastoji od 40 ljudi, koji hodaju u istom pravu ka kapiji, koja je dugačka 30 metara i 4 metra visoka i teška više od 100 tona i jedan je od najvećih djela. Rubikon označava tačku s koje nema povratka, a tako je i Džejson Dekaires Tejlor želio da je poveže sa klimatskim promjenama.

Jedno od djela se zove Splav Lampedusa koje oslikava migrantsku krizu. Kanarska ostrva su bile ulaz u Evropu mnogo godina, pa je i Džejson želio da ispriča priču migranata koji su ovdje izgradili novi život. 

Pogledajte video u kojem je Džejson opisao kako su se instalacije u muzeju mijenjale tokom jedne godine:

https://www.youtube.com/watch?v=xSOqM4MJR4w

Izvor: nationalgeographic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *