Strani mediji o Beogradu: 9 razloga zbog kojih turisti treba da posjete srpsku prestonicu

Povodom Dana državnosti 15. februara, britanski list Telegraph je objavio tekst o Beogradu i predložio svim turistima kako da provedu najkvalitetnije vrijeme u Beogradu.

1. Pristupačan grad

Telegraph ističe da je Srbija trenutno u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i da su karte za atrakcije i javni prevoz pristupačne, a troškovi za hranu i piće takođe veoma niski.

2. Bogat noćni život

Beograd ima reputaciju grada u kojem možete da uživate u noćnom životu u bilo koje doba godine. Noćni provod je uvijek uzbudljiv i svako može da pronađe nešto za sebe: od džeza, folka do tehna.

U ljetnjim mjesecima, noćni život se seli na rijeke, Dunav i Savu, gde se nalaze brojni splavovi koji će vam pružiti prostor za različite noćne provode. 

3. Grad na dvije rijeke

Beograd leži na ušću Save u Dunav, koje pružaju divnu pozadinu za mnoge ključne znamenitosti u gradu i dijele grad na atraktivniji stari Beograd i Novi Beograd, definisan posleratnom brutalističkom arhitekturom.

4. Jedan od najvećih hramova

Hram Svetog Save je jedan od najvećih hramova na svijetu. Projekat koji je započet 1935. godine je toliko veliki da unutrašnji detalji uključujući i mozaike nisu još uvijek završeni.

5. Ne smijete da propustite ćevape

Ćevapi, tradicionalno balkansko jelo koje se sastoji od mljevenog mesa pečenog na roštilju i koje se često servira sa isjeckanim lukom i pavlakom, predstavljaju ponudu koju ne smijete propustiti u Beogradu.

6. Možete da posjetite Titovu grobnicu

Posjetiocima se savjetuje da obavezno posjete Kuću cveća, Titov grob i muzej pun poklona koje je lider Jugoslavije dobio.

7. Uživajte u neobičnoj arhitekturu

Beograd je prožet obrisima i zgradama iz komunističke ere, a da ne spominjemo ruševine zgrada nakon bombardovanja 1999. godine, ali postoje i neki izuzeci. Zemun je prožet austrougarskim kućama, dok kaldrma boemske četvrti Skadarlije ima šarm Monmarta. 

8. Uživajte u najspektakularnijoj željeznici u Evropi

Linija Beograd-Bar povezuje srpsku prestonicu s jednom od najvećih crnogorskih morskih luka, a putovanje će vam omogućiti da uživate u veličanstvenim prizorima brda, planina, jezera i mostova. 

9. Kalemegdan

Kalemegdanska tvrđava je jedno od mesta koje reporteri britanskog Telegrafa obavezno preporučuju, kao i okolni park, Vojni muzej, bašte, spomenike poznatim Srbima i zoološki vrt koji se tu nalazi uz napomenu da se u parku na Kalemegdanu često održavaju pozorišna izvođenja i koncerti.

Izvor: nationalgeographic.rs Foto: TO Beograd

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *