Šta vidjeti i jesti u Krakovu

Iako na fotografijama Krakov djeluje kao mali grad, zapravo ga nije tako lako obići. Zato bi bilo zgodno da smještaj pronađete u centru, kako biste lakše stizali do njegovih atrakcija i znamenitosti.

Krakov ima gotovo milion stanovnika. Drugi je po veličini i jedan od najstarijih gradova u Poljskoj.

Javni prevoz u Krakovu je odlično razvijen i pouzdan, a od aerodroma do autobuske stanice blizu centra grada prevoze vas linije 292 i 208.

Ipak, najbolje je istraživati Krakov pješice.

Glavni trg samo je središte grada na kojem ćete uvijek naći nešto zanimljivo. Svakako treba da posjetite fabriku tkanine, u kojoj možete kupiti zabavne suvenire. Dvorac Vavel pravo je mjesto ako želite da se upoznate s bogatom istorijom Poljske, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i divna katedrala. Bazilika Svete Marije je crkva koja spolja ne odaje da se u njenoj unutrašnjosti nalaze prava remek-djela.

Iz grada redovno idu ture za posjetioce do obližnjeg Aušvica i rudnika soli Velička.

Obavezno probajte poljske ćuftice, ali i “zapiekanku” – hljeb punjen sa sirom, pečurkama, umakom o bijelog luka i mnogim drugim začinima. Od pića svakako treba da probate svjetski poznatu poljsku votku.

Neka vas ne uplaši mnoštvo turista – jednostavno se upustite u masu ljudi i upoznajte grad na najbolji mogući način, a to je u pivnici. Ipak Poljska spada u zemlje koje se smatraju domovinom piva.

putovanja.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *