Bogatstvo prirode: Vodopad Skakavac (FOTO)

Do vodopada najlakše možete doći tako što ćete se automobilom voziti do Nahoreva ili kombijem broj 69 koji kreće iz ulice Sutjeska. Dalje nastavite pješice (oko 7 km) po dobro označenim stazama kojima po izboru, možete doći ispod ili iznad vodopada. Uz put ćete naići na mjesto sa stolovima i klupama koje je pogodno za piknik.

Vodopad Skakavac se nalazi 12 km od Sarajeva, iznad sela Nahorevo.

Nalazi se na rječici Skakavac, u izvorištu rijeke Vogošće. Vodeni protok vodopadom nije veliki ali zbog svoje visine od  od 98 metara spušta se u bezbroj malih vodenih slapova, kapi i najsitnih vodenih čestica koje stvaraju vodenu prašinu i čine ga jednim od najljepših i najvećih vodopada u Bosni i Hercegovini, a peti najviši vodopad na Balkanu.

Prizor kada je vodopad okovan ledom  vrijedan je posjete i u zimskim danima.

Osim za šetnju i odmor u prirodi, staze na Skakavcu su poznate i ljubiteljima planinskog biciklizma.

Takođe, vodopad Skakavac je uvršten u svjetsku listu BASE Jump odredišta za skakanje, pod nazivom Gogo Base jump Skakavac.

Dan proveden u prirodi okruženi  smrčevo-jelovom i bukovo-jelovom šumom, gdje se čuje samo cvrkut ptica i huk vode stvoriće ugođaj zbog kojeg ćete poželjeti da se ponovo vratite na ovo mjesto.

I naravno, poštujte ovu ljepotu i ne ostavljajte ništa iza sebe da bi nam ova prekrasna priroda koju imamo uzvratila istom mjerom.

Preporuka je da ponesete vodu i obujete vodootpornu obuću i  na stazama budete oprezni jer je tlo oko vodopada vlažno.

Izvor: Furaj.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *