Šetnja kroz Šangaj

S populacijom većom od 18 miliona stanovnika (i skoro šest miliona doseljenika) Šangaj nosi titulu najpopularnijeg i najrazvijenijeg grada u NR Kini još od davne 1930. godine. Reka Huang Pu deli grad na dva dijela; stari dio grada na zapadnoj obali poznat je kao Puksi, a Pudong na istočnoj obali nezadrživo juri ka nazivu kineski Menhetn. Šangaj je zapravo fascinantni miks istoka i zapada. U njemu možete naći tradicionalne Šikumen kuće pored evropskih zdanja, kao i najveću kolekciju art-deko zgrada na svijetu. Zbog velikog uticaja zapada u 20. vijeku grad na mahove podsjeća na Pariz ili Montreal, tjudorski stil daje mu dah Nemačke, a zgrade iz 1930. podsjećaju vas na Njujork ili Čikago.

Shanghai, Pudong, Skyline, China, Modern, Panorama
Foto: pixabay.com

Najbolji način da upoznate Kineze i Kinu je potpuno besplatan! Posmatrajte ljude – tako ćete za sat vremena saznati više nego da cio dan provedete u turističkoj turi autobusom. Ovim “sportom” možete se baviti bilo gdje, ali možda je najbolje da se locirate na Narodnom trgu (Renmin Guančang), gdje ćete zasigurno sresti ogromnu mješavinu turista, Kineza, stranaca, poslovnih ljudi, mlade mondene, djecu u školskim uniformama i, naravno, neizbježne policajce, koji svojim pištaljkama pokušavaju da nadjačaju zaglušujuću buku saobraćaja.

Shanghai, Old Town, Renmin Road, Crowd, Building
Foto: pixabay.com

Saobraćaj je još jedan interesantan doživljaj u Šangaju. Preporuka je da ni pod kakvim okolnostima ne sjedate za volan sami, jer na šangajskim ulicama nema pravila. Automobili se kreću u svim mogućim pravcima, a često i suprotno od propisanog. Inače, gradski prevoz funkcioniše solidno i na raspolaganju su vam metro, autobus ili trajekt. Ako želite da na neobičan način započnete dan i upoznavanje s ovim egzotičnim gradom, pridružite se hiljadama Šangajaca u jutarnjem vježbanju taj čija na Bandu (šetalište duž obale reke Huangpu) ili u Šangajskom parku u samom centru grada.

Sljedeća destinacija neka vam bude stari kineski grad (Nanši), gdje možete da se upoznate s pijacom prepunom svakakve robe i neobične hrane, uključujući zmije, pa čak i pse. U ovom dijelu grada nalaze se najstarije kuće, koje datiraju još iz 17. vijeka. Vrijedi ih vidjeti prije nego što se pojavi buldožer, jer u Šangaju zgrade nestaju preko noći, a istom brzinom se i grade.

Ako se umorite od egzotičnih prizora, posjetite “francusko nasleđe” (Luvan), kolonijalni dio grada pun predivnih vila i apartmanskih naselja iz 20-ih i 30-ih godina 20. vijeka, kada su Francuzi ostavili svoj pečat.
Preostalo vam je još samo da se prošetate po Jing Anu, gde se nalaze dva najveća budistička hrama – Jing An Si i Ju Fo Si, kao i najveći broj vrhunskih hotela i restorana. Kada govorimo o predahu, obavezno sjedite u jedan od barova ili kafea na Ksuhuiju, sjeverozapadnom dijelu grada, gdje možete obaviti i većinu kupovine, jer upravo tu se nalaze najvažniji tržni centri.

Kada padne veče, na raspolaganju su vam brojni noćni klubovi koji su otvoreni do ranih jutarnjih časova, jer Šangaj je grad koji živi 24 časa dnevno. Ipak, nemojte zaobići karaoke klubove, omiljeni vid zabave Kineza, u kojima ćete osjetiti pravi duh izlaska u ovom gradu.

Što se tiče hrane, nemojte očekivati ništa što ste već probali – sve je mnogo ukusnije! Dok se neki od najboljih šangajskih restorana nalaze u hotelima, ima i odličnih privatnih restorančića koji konkurišu cijenama, ali i kvalitetom. Nemojte se plašiti da objedujete ni na pijaci, ali ne preporučujemo da zavirite u kuhinju! Možda naoko neće djelovati primamljivo, ali je jedno od jedinstvenih iskustava. Šangajska kuhinja se tradicionalno bazira na soja sosu, šećeru i ulju, a popularna su i “pijana jela” – razne vrste mesa ili ribe marinirane u lokalnom šaoksing vinu.

crayfish-866400_960_720
Crayfish, Foto: pixabay.com

Ako vam Šangaj bude izgledao kao prevelik i nebezbedan, u potpunoj ste zabludi. Milion i po kamera prati svaki pokret grada, a manje od jednog minuta potrebno je da policija stigne na mjesto bilo kakve nezgode. Posebno se vodi računa o strancima i turistima, prema kojima se Šangajci i njihova vlada odnose s posebnom pažnjom.

Izvor: krstarica.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *