Sankt Peterburg: Zašto je grad na Nevi najbolja kulturna destinacija na svijetu

Teatru Alexandrinsky možete se diviti i izvana, ali naša preporuka je da se “isprsite”, kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju…

Ruski ljepotan nedavno je prema izboru portala World Travel Awards proglašen za najbolju kulturnu destinaciju na svijetu. Neke od razloga zašto je to tako donosimo u ovoj priči.

Sankt Peterburg, grad značajan za istoriju zemlje i drugi grad po veličini u majčici Rusiji, relativno je mlad. Osnovan je tek početkom 18. vijeka. Za njegov nastanak zaslužan je car Petar Veliki, koji ga je izgradio i proglasio prijestonicom, što je i ostao, sve do Oktobarske revolucije.

Pogled na Sankt Peterburg (Foto: Gulliver/Thinkstock)

U grad su na carev poziv stigli najbolji arhitekti iz cijele Evrope koji su sagradili jedan od najmodernijih i najljepših gradova. Mnoge građevine podsjećaju na one u Parizu, jer je car “bio lud” za glavnim gradom Francuske.

Zahvaljujući svemu tome, grad su uskoro ukrasile brojne crkve, palate i muzeji, a padom Sovjetskog saveza, iz godine u godinu raste i broj posjetitelja.

Da više ne dužimo, predstavljamo vam nekoliko stvari koje morati napraviti u Sankt Peterburgu.

Kazanska katedrala

Ovo remek djelo neoklasicizma, koje potpisuje arhitekta Andrey Voronikhin, zbilja je šteta preskočiti. Sagrađena je u 19. vijeku, za vrijeme komunizma služila je kao muzej, no prvobitna namjena vraćena joj je 1992. godine.

Alexandrinsky teatar

Možete mu se diviti i izvana, ali naša preporuka je da se “isprsite”, kupite kartu za balet i operu i doživite ovaj teatar u punom sjaju.

Groblje Tikhvin

Rusija je svijetu dala more umjetnika, a neki od najslavnijih, kao što su Dostojevski, Nabokov i Čajkovski, živjeli su u Sankt Peterburgu. Ovdje su na kraju i pokopani, pa im možete odati počast na groblju Tikhvin.

Muzej Kunstkamera

Posjetite najstariji muzej u Rusiji, kojeg je 1714. osnovao car Petar Veliki. Radi se o muzeju etnologije i antropologije koji je prepun neobičnih eksponata, tako da, zbilja ga se isplati vidjeti.

Bijele noći

Ukoliko putujete u junu, nemojte propustiti Festival bijelih noći. Zbog svoje geografske lokacije, u junu u gradu gotovo i nema mraka, a od maja do jula, održava se festival prepun koncerata, vatrometa…

Marsov park (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Opustite se u “Marsovom parku”

Park nazvan po rimskom bogu rata smjestio se u samom centru grada. Radi se o zelenoj oazi, a jedini je problem što kad jednom u njega dođete, možda više ne budete htjeli otići.

Krstarica Aurora

Naučite sve o ruskoj vojnoj istoriji u muzeju koji se nalazi unutar broda Aurora. Ovaj vojni brod se jasno, nalazi, na rijeci Nevi.

Ermitaž

Jedan od najslavnijih i najvećih svjetskih muzeja svoje je mjesto našao u Sankt Peterburgu. Na njega zbilja ne treba trošiti riječi, jer ako dođete u Peterburg i ne vidite Ermitaž, to vam je kao da ste u Rimu i ne vidite papu.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *