Rijeka – grad profesora Baltazara

Urbani izgled Rijeke, njena široka centralna ulica, luka u središtu grada, bogate austrougarske zgrade te industrijski pogoni, bili su inspiracija scenografu kultnog crtanog filma Baltazar pri stvaranju Baltazar Grada.

Upravo takvo okruženje odgovaralo je profesoru Baltazaru za samo njemu svojstveno rješavanje svakodnevnih problema “malog” čovjeka.

Iako stvaran od 1967. do 1971. godine, ovaj omiljeni crtani film je svevremen a u besmrtnost odvodi i svoju glavnu glumicu – animiranu Rijeku.

Animirani lik profesora Baltazara jedan je od najpoznatijih filmskih likova nastalih u Hrvatskoj. Njegov je idejni začetnik i glavni autor Zlatko Grgić.

Zamisao o nizu priča posvećenih dobrodušnom i luckastom profesoru podržala je filmska kuća Jadran film. Grgić je 59 epizoda, snimanih od 1967. do 1971. godine, napravio u saradnji s grupom autora. Jedan od ključnih bio je među njima Zlatko Bourek.

On je bio zadužen za likovno stvaranje izmaštanoga grada u kojem živi Baltazar. Neobičnom profesoru trebao je neobičan grad. Bourek kaže kako mu je kao model za takav grad najvećim dijelom poslužila Rijeka. Kakva su mu sjećanja na dane nastanka slavnog profesora?

„Ja sam tada već mnogo puta boravio u Rijeci i ona me uvijek ponovo oduševljavala kao jedan izuzetno uredan, ‘cifran’ građanski grad, s tom svojom širokom i dugačkom centralnom ulicom, na čijim se stranama nalaze te velike, lijepe, starinske zgrade, s lukom koja je odmah pored i na čijem se kraju susreće veliku željeznu brodinu. Sve to Rijeci daje pomalo nadrealističan izgled koji nam je baš odgovarao za našu ideju o Baltazar-gradu.“

Bourek se prisjeća kako je od riječke industrije živjelo mnogo radnika, te da su radili vjerujući u bolji život.

„To je bilo savršeno za Baltazara – lik kojem smo u zadatak stavili da rješava probleme ‘malih’ ljudi.“

Boureku je bila uticajna i riječka ribarnica, puna građana i vreve. More u luci poslužilo je kao polazište za epizodu o alpinistu koji se zaljubio u more.

I samim Riječanima zna se učiniti da žive u neobičnom gradu. Velike teretne lučke dizalice tu su protegnule „vratove“ iznad stambenih zgrada. Željezničke kompozicije tutnje neposredno uz aristokratske palate. Građevine kontinentalne arhitekture zasjele su na samu morsku obalu.

Baltazara koji živi u gradu nalik Rijeci vole djeca s raznih strana svijeta. Filmovi o njemu prikazivani su u: Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Italiji, Holadniji, Portugalu, SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Iranu.

Izvor: visitrijeka.hr

logorijeka1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *