Razgledanje Budimpešte amfibija autobusom

Već 5 godina Budimpešta svojim građanima i brojnim turistima nudi jedinstven doživljaj – razgledanje turističkih atrakcija vozilom koje se kreće i po zemlji i po vodi. Podsjetimo, Budimpešta je prva u Evropi ponudila specijalno vozilo – amfibija autobus.

Ovo vozilo ima 5o sjedišta i luksuzno je opremljeno. Ispunjava sve bezbjednosne uslove. Dvosatna vožnja počinje obilaskom istorijskih znamenitosti u gradu, a završava razgledanjem Budima i Pešte sa Dunava.

Image result for amfibia bus in budapest

Najpoznatiji simbol Budimpešte, Parlament, vidjećete i sa kopna, a kasnije i iz vode. Po veličini ovo prelijepo zdanje je treće u svijetu, a u Evropi odmah iza parlamenta u Bukureštu. Proći ćete pored Bazilike Sv. Stepana, to je najveća crkva u čitavoj Mađarskoj i može da primi oko 8000 ljudi. Građena je gotovo pola vijeka i dovršena 1905. godine. U njoj se nalazi, saznaćete od turističkog vodiča, najveća mađarska relikvija – desna ruka prvog mađarskog kralja, kralja Stepana.

Lančani most je jedan od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola. To je prvi stalni most između Budima i Pešte. Prije njega Budim i Pešta su bili povezani samo pontonskim mostom. Danas Budimpešta ima 9 mostova na Dunavu.

Image result for lancani most budimpesta

Vidjećete i Sinagogu koja je svrstana među najveće u toj kategoriji, odmah iza one u Njujorku.

Trg heroja se često naziva i Avenijom kulture, zbog kulturnih znamenitosti koje se tu nalaze, a među kojima je i Opera.

A onda ćete, ne mijenjajući udobno vozilo, uživanje nastaviti plutajući po vodi.

Poseban doživljaj biće pogled na Ribarsku tvrđavu koja se sastoji od 7 tornjeva. Svaki predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo na te prostore krajem 9. vijeka i koja su stvorila mađarski narod.

Image result for tvrdjava sa sedam tornjeva budimpestafoto:putovnica.net

U svakom slučaju, kada vas put nanese u Budimpeštu, iskoristite priliku da taj grad vidite i sa Dunava.

Izvor: UTNV.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *