Raskošni ukusi francuske kuhinje

Raznovrsnost i bogatstvo francuske kuhinje bili su značajni još u 17. vijeku, kada se njenim raskošem ukazivalo na veličinu tadašnjeg vladara Luja XIV. Svoj raskoš francuska kuhinja je i danas sačuvala, i svojim konzumentima može mnogo toga da ponudi, od mesa, sira i jaja, koji se na različite načine pripremaju, do raznovrsnog voća i povrća.

Pored doručka, ručka i večere, Francuzi obično imaju i dvije užine: jednu između doručka i ručka, i drugu između ručka i večere.

Meso se koristi od različitih životinja, pa su tu svinjetina, govedina, piletina, zatim patke, ćurke i druge pernate životninje. Iz Sredozemnog mora i Atlanskog okeana na francusku trpezu dolaze mnogobrojni morski plodovi. Od riba popularni su bakalar, skuša, deverika i druge, a pastrmke i jegulje obično stižu iz ribnjaka i potoka.

Proizvodnja sira je značajna u svim dijelovima Francuske, a vjeruje se da ima 365 različitih vrsta (za svaki dan u godini po jedna vrsta). Taj broj danas je daleko veći, a na razliku u ukusu utiče više faktora: od klime i vegetacije do samog načina pripreme. Sir se može praviti od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka.

sirevi

Senf je začin koji koriste za meso, ribu i salate, a ima svoju široku upotrebu još u vrijeme Karla Velikog. U Parizu je još tada bilo 10 proizvođača senfa.

Kroasan je omiljeno pecivo kod Francuza, a obično ga jedu za doručak uz šoljicu kafe sa mlijekom. Prvi kroasan je ispečen još 1689. godine u Beču, u slavu prestanka turske opsade Beča. Oblik peciva ima oblik islamskog simbola polumjeseca, a naziv predstavlja prevod njemačke riječi Hörnchen, što znači roščić. Kroasan je riječ koja potiče od starofrancuskog croissant, i ima značenja ’vrijeme kada mjesec raste’ ili ’oblik mjeseca u prvoj i poslednjoj mijeni’.

kroasani

Vinogradarstvo je dobro razvijeno na ovoj teritoriji, te je vino piće koje se najčešće služi uz hranu. Vino se smatra prehrambenim proizvodom i vodi se računa o tome da se uz određenu hranuposluži i odgovarajući tip vina. Crno se pije obično uz tamnija i teža jela, dok se bijelo služi uz ribu, laganiju i svjetliju hranu. Od grožđa se dobijaju i francuski penušavi šampanjac i konjak, koji se pravi od posebne sorte grožđa u istoimenoj oblasti Francuske.

vino

Povrće, u sirovom ili termički obrađeno podrazumijeva šargarepu, crni i bijeli luk, kupus, masline, razni zeleniš i kao i artičoke i špargle.

Od voća, tu su jabuke i kruške iz Normandije i Bretanje, breskve i šljive, grožđe, bobičasto voće različitih vrsta i tropsko i egzotično voće, kivi,  banane i sl.

Kao desert mogu se poslužiti kolači sa jabukama, brioše, kroasane, pain au chocolat (kroasane punjene crnom čokoladom), Saint Honoré (lisnato tijesto punjeno punomasnom kremom za peciva), palačinke ili makarons.

macarons

Reci mi šta jedeš i reći ću ti kakav si – poznate su riječi francuskog pravnika i političara Savarena, svijetu poznatiji kao ljubitelj gastronomije. On je još tvrdio – ko prima goste ne brinući se sam o posluženju koje se za njih sprema, taj nije dostojan da ima prijatelje.

pustolovi.com – Ružica Ostojić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *