Pustolovi na Tari: Nezaboravan rafting tirkiznom ljepoticom

Očaravajuća ljepota kanjona Tare nadaleko je poznata, bajkoviti pejzaži netaknute prirode pravi su mamac za brojne turiste iz cijelog svijeta, pa je kao takav s pravom proglašen jednim od najljepših i najdubljih kanjona svijeta. Zbog dubine koja premašuje hiljadu metara, ljepote i kristalno čiste vode ponosno nosi epitet “Suza Evrope”, te je kao takav izuzetno pogodan za  brojne ekstremne sportove poput raftinga, kanjoninga i kajakinga.

Foto: www.tara-raft.com

Kako bismo vam što bolje dočarali magiju kanjona Tare i onoga što on nudi, proteklog vikenda bili smo gosti Rafting centra Tara-Raft u Bastasima, koji su nas po dobrom starom običaju dočekali čašicom rakije dobrodošlice da se okrepimo nakon dugog puta uz nesvakidašnju gostoljubivost po kojoj su već godinama prepoznatljivi.

Ono što nam je prvo zapalo za oko je uređenost kampa koja je na visokom nivou, zbog čega je sasvim zasluženo postao jedini rafting centar u Bosni i Hercegovini koji je kategorisan sa četiri zvjezdice. Raspolaže sa oko 70 smještajnih jedinica koje su podijeljene u tri klase, dvokrevetni bungalovi smješteni su tik uz Drinu, dok su prelijepe kolibe na sprat do kojih vode vijugave drvene stepenice smještene iznad centralnog dijela kampa. Za ljubitelje kampovanja obezbjeđen je prostor za šatore, ali i dio gdje se možete sunčati tokom dana.

 

Nakon smještanja u jednu od koliba, uslijedila je večera i žurka uz čuvenu logorsku vatru, a  domaćini i više nego ljubazno osoblje restorana učinili su da se od prvog trenutka osjećamo kao kod svoje kuće.

Foto: www.tara-raft.com

Narednog dana nakon obilnog planinskog doručka došao je red na pripreme za adrenalinsku rafting avanturu, zadužili smo opremu koju čine neoprenska odijela, čizme, prsluci i kacige, nakon čega nas je iskusni skiper Nedeljko poznatiji po nadimku Đone proveo kroz kratku obuku i pravila ponašanja na čamcu.

Foto: www.tara-raft.com

Ubrzo smo krenuli ka Brštanovici, polaznoj tački raftinga do koje vodi vijugav, poprilično uzak i nezgodan put, no, sve to je bilo zanemarivo, jer je pred nama bio uzbudljiv spust brzacima Tare, i uživanje u pejzažima netaknute prirode kojim kanjon obiluje cijelom svojom dužinom. U ovom periodu nivo Tare je prilično nizak, ali opet dovoljno uzbudljiv pa ćete već pri susretu sa Brštanovačkim bukom osjetiti prvu dozu adrenalina i plahovitost Tare i Drine.

Foto: www.tara-raft.com

Uprkos niskom vodostaju, spuštajući se ka najdužem i najzahtjevnijem buku “Borovi” skiper nas je upozorio da se dobro koncentrišemo na upustva koja nam daje, jer uvijek postoji mogućnost eventualnog prevrtanja čamca. Tokom cijelog spusta pratili su nas iskusni kajakaši koji su brinuli o bezbjednosti spusta, a važno je napomenuti da je ovo jedini rafting centar koji ima pratnju kajakaša.

Foto: www.tara-raft.com

Do sljedećeg buka Ćelije  uživali smo u prelijepim prizorima prirode, vodopadima čija temperatura iznosi samo četiri stepena, a s obzirom na to da je Tara cijelim svojim tokom pitka, nevjerovatan je osjećaj kada se tokom vožnje sagnete i osvježite njome. Usput smo naišli na ostatke austrougarskog mosta kojeg je silina Tare odavno srušila, a tu je i stara konstrukcija drvenog splava koji su se nekada pravili i predstavljali su jeftiniji oblik transporta koji je do 1918. vršen samo sa područja desne obale Tare, dok je između I i II Svjetskog rata zaživio cijelim tokom Tare do Mojkovca. Godinama kasnije, splavarenje je počelo da se koristi isključivo u turističke svrhe, a pored gumenih čamaca, čak  i danas postoji mogućnost spuštanja drvenim splavom niz Taru.

Kratku pauzu za predah i fotografisanje napravili smo kod jednog od najljepših vodopada koji se niz visoke stijene stropoštava direktno u Taru.

Foto: www.tara-raft.com

Buk po buk,  ploveći niz Taru, stigli smo do raskršća gdje Piva i Tara stvaraju Drinu, nestvarnu tišinu prekida huk malih bukova, ali i izuzetno lijepih vodopada koji se obrušavaju u kanjon. Tirkizna boja Tare i Drine pravi je praznik za oči, a ukoliko spadate u grupu onih malo hrabrijih, tokom spusta se možete na pojedinim mjestima kratko okupati i skočiti sa jedne od stijena koje su pogodne za bezbijedan skok.

Foto: www.tara-raft.com

Poslednja etapa spusta je rijekom Drinom i  duga je oko pet kilometara, to je ujedno najlakši dio spusta, jer je u ovo doba godine voda izuzetno mirna, a tek na par mjesta naišli smo na nekoliko manjih bukova, koji su nešto manje uzbudljivi od onih na Tari ali su svakako lijepi na svoj način,  nakon tročasovne avanture stigli smo ispred kampa pomalo umorni, ali puni utisaka.

Foto: www.tara-raft.com

Druženje nastavljamo uz večeru na kojoj su se našli  brojni specijaliteti bogate kuhinje ovog kraja, među kojima se našla jagnjetina ispod sača, krompir, pite, splavarska čorbica, domaći kajmak, pastrmka, slani rolati i brojna druga jela koja predstavljaju pravi praznik za nepca. Meni je prilagođen čak i za one najprobirljivije goste, pa je nemoguće da ostanete ravnodušni na specijalitete iz Anjine kuhinje i uvijek ćete se vratiti po još jednu porciju.

 

Nakon večere čeka vas žurka uz živu rok svirku koja traje do kasnih večernjih časova, dok se najbolje priče prepričavaju upravo za šankom, za koji su zaduženi šanker Manda i  divna Ivana koja će vam čak i u ponoć  bez pogovora skuvati najbolju kafu.

Pored brojnih detalja koji krase restoran, ono što svima posebno privlači pažnju su kaiševi koji su zakačeni za šank umjesto barskih stolica, pa se tako ugodno možete nasloniti na njih i uživati u svom omiljenom piću, izvanredoj muzici i čašici razgovora.

Nedjelja, dan za pakovanje i povratak kući, no, prije nego što odete, ne zaboravite da su najljepša jutra upravo na terasi kampa, pa vam predlažemo da nakon doručka, svoju prvu kafu popijete na predivnoj i osunčanoj terasi uz cvrkut ptica i huk Drine. Nakon toga slijedi čuveni “rafterijanski obred”, za koji vam nećemo dati objašnjenje, već ćete morati sami da otkrijete šta je to, ako vaš izbor ovog ljeta bude Rafting centar Tara-Raft.

Foto: www.tara-raft.com

Na kraju šta drugo reći osim da smo se vratili kući puni pozitivnih vibracija, prelijepih utisaka i bogatiji za koje prijateljstvo uz želju da ponovo dođemo.

Mirko, Anja, Đone, Lipa, Pipa, Manda i Ivana hvala na nezaboravnom vikendu, odličnoj energiji i gostoprimstvu. Pozdravlja vas ekipa pustolova do sljedećeg viđenja!

p.s. Ukoliko vam se dopada kuhinja, budite slobodni da ostavite napojnice kuvaricama! 🙂 

N.M. – pustolovi.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *