Proljećno budjenje Ri gastra

Nakon kratkog zimskog odmora i dolaskom proljeća kreće nova Ri gastro sezona. A namirnica koja je zbog svojih detoksikacijskih svojstava najbolja za nove početke svakako je šparoga. Domaćin predstavljanja Sedmice šparoga ovoga je puta bio Bistro La Rose, a riječke gastro dane najavili su Ines Boban Štiglić, voditelj razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Suzana Jovičić iz Bistroa La Rose, Dalibor Horvat, predsjednik Humanitarne udruge „Riječko srce“ i Miroslav Palinkaš, sekretar Udruženja vinara Žlahtina.

Kraljevsko povrće, riznica zdravlja, hrana, lijek i afrodizijak… epiteti su kojima obožavatelji širom svijeta opisuju svoju opčinjenost šparogama, a od pamtivijeka je smatraju simbolom buđenja života i prirode. Šparoga (lat. Asparagus) ubraja se u najstarije samonikle kulture Mediterana, o čijoj ljekovitosti postoje vijekovni zapisi. Manifestacija Ri gastro posvetiće se šparogi od 19. do 26. travnja, razdoblje u kojem će ugostitelji Rijeke i okoline nuditi maštovite, fine, ali i cijenom pristupačne delicije.

Osim svog hedonističkog karaktera, Ri gastro dani imaju i svoju humanitarnu stranu – u srijedu 19. aprila od 18.30 do 20 sati održaće se humanitarna Gourmet priča na kojoj će ugostitelji predstaviti dio svoje ponude na temu šparoga, a zalogaji će se prodavati po cijeni od 10 kn. Okupljene će kroz program voditi Lena Stojiljković, a u muzičkom dijelu će nastupiti Melanija Acoustic Trio. Sav prihod od prodaje delicija namijenjen je akciji Humanitarne udruge „Riječko srce“ za odjel onkologije i hematologije Dječje bolnice Kantrida. Gourmet priča je u potpunosti poklon riječkih ugostitelja koji doniraju svoje gastro kreacije, a oni ugostitelji koji neće biti u mogućnosti učestvovati u ovoj lijepoj priči pred Zajcom, sredstva će uplatiti direktno na račun udruženja „Riječko srce“. Nakon Gourmet priče, u 20 sati, slijedi koncert „Gloria“ u izvedbi orkestra, zbora i solista Opere HNK Ivan pl. Zajca

U Ri gastro – Sedmici šparoga učestvuju: Bar Bar, Restoran Aerosteak, Bistro restoran Kostrenka, Bistro pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Bistro La Rose, Konoba Blato, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran hotela Continental, Konoba Feral, Restoran Gardens, Restoran Porto Grillo, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Na kantunu, Restoran Mladenka, Konoba Nebuloza, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Restoran Ronjgi, Konoba Tarsa te Udruga vinara Žlahtina (Vinarija Pavlomir, PZ Vrbnik, Vinarija Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada, Vinarija Toljanić).

Odaberite svoje omiljeno mjesto (ili njih više) gdje ćete uživati u šparogama i – u slast!

 Meniji ugostitelja koji  sudjeluju  u Ri gastro – Sedmici šparoga dostupni su na stranici rigastro.visitRijeka.hr

7 namirnica – 7 dana – 7 Ri gastra

U 2017. godini Ri gastro dani održatće se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica biće zvijezda u svojih nedjelju dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okoline u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu upotrebnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu finih ukusa koji potieču od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske namirnice.

Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u saradnji s ugostiteljima Rijeke i okoline.

VisitRijeka

logorijeka1

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *