Prokletije: Upoznajte jednu od najljepših planina Balkana (VIDEO)

Iako ime planinskog vijenca Prokletije zvuči pomalo strašno, ta planina je jedna od najzanimljivijih i najljepših u Crnoj Gori. Nalazi se u istočnom dijelu Crne Gore, južnom dijelu Srbije, a prelazi i u Albaniju. Prokletije su poznate u svijetu i nije planina koja je lako dostupna i prohodna.

Prokletije pripadaju Dinarskom planinskom sistemu, a najviši vrh je Jezerski vrh sa svoja 2692 metra koji je ujedno i najviši vrh Dinarskih planina. Ono zbog čega su Prokletije poznate jeste da su one jednim dijelom nacionalni park.

Osim planinara i alpinista na Prokletijama uživaju i botaničari. Rijetke biljne vrste i šume koje su zaštićene zakonom čine raj jednom zaljubljeniku u prirodu. Na Prokletijama ima dosta ljekovitih biljaka, oko 160 vrsta koje su jestive, a narod ih koristi i za pravljenje melema, ulja i sokova. Osim flore koja je bogata Prokletije imaju i bogatu faunu.

Kada se uzme u obzir sastav okolnih planina i planinskog vjenca Prokletije razlika je značajna. Geološki supstrat na Prokletijama je vrlo složen i sastoji se od dolomita, masivnih krečnjaka, peščara i konglomerata.

Sam naziv Prokletije na Albanskom jeziku u prevodu znači zabranjene ili proklete šume. Za Prokletije postoji dvostruko etimološko značenje. Jedno simbolizuje nepristupačnost, neprohodnost i krš ovih planina, a drugo simbolizuje ličnu nesigurnost, opasnost i slične stvari koje ljudi izbjegavaju. Prokletije imaju nekoliko imena, pa ih neki i dan danas nazivaju Crnogorski Alpi ili Beriseldi.

Na prvi pogled planina Prokletije ima specifičan izgled, a taj izgled dobile su erozijom, plus što je podloga sastavljena od različitih vrsta stijena. Oblici koji se nalaze na Prokletijama su veoma specifični, pa se ovdje može pronaći jako mnogo pećina, ponora i jama, oštrih i nazubljenih vrhova kao i velike morenske blokove i slične stijene koje su jako zanimljive geolozima. Vrhovi na Prokletijama su dobili i specifična, odgovarajuća imena kao na primjer „Gvozdeni vrh“, „Očnjak“, „Koplje“ i prava su poslastica za alpiniste i planinare.

Izvor: crnagora.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *