Boka za ponijeti by Milivoj Slaby

Tivatski umjetnik Milivoj Slaby već više od 15 godina bavi se umjetničkim zanatstvom, izrađujući unikatne suvenire od gline koji su postali svojevrstan turistički brend Tivta. Potiče iz umjetničke porodice, pa se tako pored izrade suvenira bavi slikarstvom, piše pjesme i komponuje. Počasni je građanin Tivta i veliki zaljubljenik u Boku.

Foto: pustolovi.com

Do sada je učestvovao na nekoliko takmičenja za najoriginalniji suvenir Boke Kotorske, iza sebe ima pet samostalnih slikarskih izložbi, i veliki broj kolektivnih. Najčešće izrađuje autentične predmete iz bokeških kuća, kao i replike amfora, koje na sebi imaju svojevrsnu patinu, pa tako izgledaju kao da su vijekovima krasile morske dubine.

“Kada sam tek počinjao da se bavim izradom suvenira, sve to je izgledalo pomalo nevješto, ali vremenom sam uspio da nađem metod, kako bi svaki suvenir bio autentičan i pričao neku svoju priču. Razradio sam mnoge materije,  uspio sam da napravim jednu nevjerovatnu zastarjelu patinu, izmučenu materiju, tako da predmeti izgledaju kao da su stotinama godina stari”, priča nam Milivoje dodajući da je svaki predmet unikatan, te da ne želi da ponavlja iste stvari.

dsc_0299

“Suveniri mogu da budu slični, ali njihova vrijednost se upravo ogleda u toj jedinstvenosti. Moja duša je ulivena u njih, i baš ona daje čar svemu…”

Sve što stvara, stvara sa dušom, unoseći svaki dio sebe u ono što radi, a kako i sam kaže nepresušna inspiracija mu je njegova voljena Boka. Za svoj umjetnički razvoj posebno je zahvalan roditeljima. Prvo slikarsko platno dobio je od oca još  kao dječak, a prvu gitaru nakon završene osnovne škole, i od tada pa do danas, umjetnost je postala sastavni dio njegovog života.

dsc_0309

Na najljepši mogući način predstavlja svoj grad i Boku, kojoj je posvetio svaku svoju pjesmu, sliku,…ukratko kroz sva svoja djela, protkao je Boku.

“Boka je moja nepresušna inspiracija, moja mila Boka, napisao sam toliko pjesama i veže me Boka, sidro su mi bacili u more, vezali me da ostanem tu sijed i star… “

dsc_0290

Muziku sam stvara, kaže: “otvorilo se nešto u čovjeku..”. Svaka pjesma nastala je iz srca, a velika upornost, ljubav prema muzici, Boki, i velika želja da iza sebe ostavi nešto što je vrijedno, nagnali su ga da piše.

“U životu sve što čovjeku treba nalazi se na dohvat ruke, samo treba da se sagne i uzme, tako sam počeo sa pisanjem, jednostavno, nešto se otvorilo u meni.”

U slikarstvu, vajarstvu, muzici svom gradu je dao mnogo, a kako kaže kada bi svi dali toliko, Boka bi bila još ljepša i bogatija.

Sve svoje pjesme pokloniće klapama, jer želi da to bude njegov dar kako Tivtu, Boki, tako i cijelom okruženju.

“I sad kad imam ovoliko godina, ne stajem i dajem se opet iznova. Sve poklanjam Tivtu i svojoj Boki.” poručio je za kraj

Autor: pustolovi.com 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *