Priča o psima koji su spasili gradić na Aljasci

Stanovnike gradića Noum na Aljasci je 1925. godine zahvatila epidemija difterije, a jedini lijek je bio 800 kilometara daleko. Tada su im život spasili mašeri i psi sa sankama koje i dan-danas slave kao heroje.

Udaljeni gradić Noum na Aljasci se 1925. godine suočio se potencijalno fatalnom epidemijom i postojalo je samo nekoliko opcija koje bi stanovnike ovog grada spasile.

U januaru te sudbonosne godine, ljekari su Noumu potvrdili simptome difterije kod nekih stanovnika, što ih je zabrinulo budući da je do 1921. godine više od 15.000 stanovnika SAD-a umrlo od posljedica infekcije nosa i grla.

Bolest je predstavljala dodatnu opasnost za izolovane gradove budući da su liječenje mogli da nastave samo u većim gradovima, a u slučaju Nouma, jedini lijek – antitoksin–  nalazi se 800 kilometara dalje u Enkoridžu. Ako tome dodamo nepovoljne vremenske uslove na Aljaci, jasno je da je put do lijeka bio još više otežan.

Ipak, tim pasa sa sankama je pokušao da spasi stanovnike Nouma u Velikoj trci milosti ili Trci za dopremanje seruma u Noum (serum run to Nome) 1925. godine.

Izvor: National geographic Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *