Prego, un caffe macchiato!: Kako u Italiji pravilno naručiti crni napitak

Italijani imaju običaj kafu često piti i “al piedi” tj. s nogu. Čim sjednete, kafa je skuplja, zato se pridružite ovom italijanskom običaju i srknite je s nogu.

Na apeninskom poluostrvu nema popularnijeg napitka od kafe. Pa kad vas put već nanese u jednu od najljepših zemalja na svijetu, naučite kako pravilo naručiti čarobni crni napitak.

Illy, Lavazza i mnoge druge kafe odavno su poznate i u našoj zemlji, a Italijani se već decenijama njima ponose. Ispijanje kafe vrlo je važan dio italijanske kulture, tako da su se vremenom stvorili određeni rituali kojih se Italijani drže.

Ako ste se dosad u Italiji sreli s čudnim pogledima konobara jer bi naručili pogrešnu vrstu kafe u popodnevnim satima, nakon što pročitate ove upute to više neće biti slučaj, pa ćete u Rimu, Firenzi, Napulju i drugim gradovima prolaziti baš poput pravog Italijana.

Kava (Foto: Stockfood)

1. Mlijeko se pije samo ujutro

Cappuccino, caffe latte, macchiato i ostale kafe koje u sebi imaju mlijeko, piju se isključivo ujutro, pa se nemojte čuditi ako vas konobar čudno pogleda naručite li nešto od ovog u popodnevnim satima. Takođe, pravilo je i da se nakon obroka nikad ne naručuje kafa s bilo kakvim dodatkom mlijeka.

2. Budite jednostavni i ne komplikujte

Ne mudrujte s narudžbama, ne tražite nikakve posebne stvari, zaboravite na kafe nekih ludih ukusa, Italijani vole jednostavno. U nekim regijama postoje izuzeci, pa se tako na primjer u Napulju naručuje caffe alla nocciola tj. espresso s kremom od lješnjaka. Na sjeveru zemlje, u Milanu, naručuje se marocchino, vrsta cappuccina, gdje se najprije dno šoljice pospe kakaom, zatim se dodaje mlijeko, a tek na kraju espresso.

3. Kod narudžbe, nikad ne govorite “espresso”

Zaboravite tu riječ. U Italiji je to tek tehnički termin i u pravilu se ne koristi za naručivanje kafe. Stoga, ukoliko želite popiti espresso, naručite svakako “un caffe”.

4. Dvostruka nevolja

Ukoliko vam jedan nije dosta, uvijek postoji narudžba zvana caffe doppio (dupli espresso), ali budite svjesni da Italijani to ne naručuju. Istina je kako piju mnogo kafe, ali isključivo u malim i jakim dozama.

5. Budite glasni

S obzirom na gužvu u italijanskim kafićima, nemojte očekivati super ljubazne konobare koji će skakati oko vas. Stoga ako konobar ne dolazi, samouvjereno dođite do šanka, dajte do znanja da čekate i naručite glasno i jasno šta želite piti.

6. Plaćanje

Ukoliko naručujete na autobuskoj stanici ili aerodromu, dobre su šanse da ćete platiti unaprijed i dobiti račun s kojim ćete otići do konobara i zamoliti ga za uslugu.

7. Ne sjedajte u kafić

Iitalijani imaju običaj kafu često piti i “al piedi” tj. s nogu. Čim sjednete, kafa je skuplja, zato se pridružite ovom talijanskom običaju i srknite je s nogu.

Kafa

8. Neki to vole vruće

Da, neki ljudi doslovno uživaju piti kipuću kafu, pa ukoliko ste jedan od njih i spremni ste rizikovati prženje jezika, naglasite kako želite caffe bollente.

9. Dozvoljena pića

Spomenuli smo da pretjerano ne komplikujete, ali određene varijacije i odstupanja ipak postoje. Pa tako uz “sveto trojstvo”, caffe, cappuccino i caffe latte, dozvoljeno je i piti caffe macchiato (espresso s kap mlijeka), caffe corretto (dodatak brendija ili rakije) i caffe freddo (dodatak leda). Također, ako želite manje vode u kafi, naručite caffe lungo ili caffe ristretto.

10. To je sve

Čujete li od nekog drugačije, ne vjerujte.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *