Portugal – zemlja čežnje

Portugal, jedna od najstarijih država u Evropi i nekadašnja velesila, šarmiraće vas svojim prirodnim ljepotama i bogatstvom, raznolikošću kultura i gurmanskih specijaliteta. Portus Cale (lepa luka) nalazi se na zapadu Evrope. Na istoku i sjeveru graniči sa Španijom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski okean.

Portugalci su kroz istoriju bili poznati kao veliki pomorci i istraživači. Ferdinand Magelan, koji je oplovio svijet, Bartolomeo Dijaz, koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasko da Gama, koji je prvi pomorskim putem stigao do Indije, Pedro Alvares Kabral, koji je otkrio Brazil, Henrik Pomorac samo su neka od poznatih imena iz istorije ove zemlje. Dva puta u istoriji Portugal je proglašavao nezavisnost, u 11. i 16. vijeku.

Bogatu velesilu dodatno su oslabile borbe za cjelovitost i slobodu zemlje, kao i građanski rat između apsolutista i liberala, veliki potres koji je razorio doslovce pola zemlje, kao i 40-godišnja diktatura Antonija Salazara, koji je zbačen Karanfilskom revolucijom 1976, kada je uspostavljena demokratija.

Foto: Grupomabens/Pixabay.com

Foto: Grupomabens/Pixabay.com

Kroz dugu i burnu istoriju ovu malu državu osvajali su i prisvajali Rimljani, Germani, Mavari, Napoleon, kao i Španci, koji su Portugalom vladali punih 60 godina. Upravo ta nasilna istorija otvoriće vam svijet raznolike arhitekture, gurmanskih specijaliteta, kulturnih i vjerskih običaja. Zemlja je podijeljena na sedam pokrajina, u kojima možete uživati u najrazličitijim ukusnim jelima i vinima. Cijene, dosta niže od onih na koje ste navikli, privući će vas da uživate u ribi, školjkama, ovčjim i kozjim sirevima, kao i nezaobilaznim poslasticama, kao što je Pasteis de Nata.

Foto: Falco/Pixabay.com

Foto: Falco/Pixabay.com

Iako svi znamo za čuveni porto, u mnogim portugalskim regijama prave se odlična crna i bijela vina, kao i pjenušavi roze. Može se reći da su laganija nego što smo mi navikli, ali su pitka i ukusna. Pripremite se na ugostiteljsku neljubaznost, jer će vam malo koji konobar uputiti osmijeh i poneku riječ dok se lijeno dovlači do vašeg stola (čast izuzecima). Međutim, u mnogim zabačenim uličicama, u tavernama, ješćete više nego pristojno, i to za malo novca. Ne propustite da čujete fado, mješavinu tuge, bola, nostalgije, sreće i ljubavi, koji je uz porto, pločice i plutu najpoznatije obilježje ove zemlje. Ako želite da čujete izvorni, nekomercijalizovani zvuk, potražite ga baš u malim tavernama.

U Portugalu preovladava okeanska klima, najviše temperature u julu stižu do 28 stepeni Celzijusa, uz jak vjetar. Ali, na jugu zemlje naći ćete toplu i prijatnu sredozemnu klimu. Glavni grad – Lisabon, mnoge će oduševiti širokim, dugim ulicama, avenijama, mnoštvom muzeja, trgovina i restorana, a noćni izlasci su nezaobilazni prilikom posjeta ovom gradu. Smještaj ćete naći veoma lako. Ima mnogo odličnih hostela i privatnog smeštaja, i to vas neće puno koštati. Posjetite prelijepe pješčane plaže u Algarveu, Sinesu, Lagosu, iako će se samo najhrabriji okupati u ovo doba godine. Upoznajte Faro, učite istoriju u Evori, uđite u studenski grad Koimbru, uživajte u predivnom i šarenom Portu i istražujte Portugal, jer je to putovanje koje treba doživjeti.

Izvor: krstarica.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *