Pogled u Titovu vilu: Senzacionalni dio Splita koji je “zabranjen” za Splićane

Smještena na južnoj strani Marjana vila Dalmacija, jedna je od najvećih enigmi za većinu Splićana i njihovih gostiju. Prekrasni potez sunčanijom stranom pluća grada na kojem je smještena, godinama je zabranjen za javnost i turiste. Tačnije, kako su kazali iz Turističke zajednice, u vilu Dalmaciju se može doći samo ako se na prostoru bivše Titove splitske rezidencije održavaju predstave, izložbe, vjenčanja…

Titova vila – 9 (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Priča vile počela je prije više od sto godina. Na marjanskoj obali 1914. preduzetnik Franjo Schiller izgradio ju je kao vilu ‘Shiller’, da bi 1947. godine očito u oko upala Josipu Brozu Titu pa ju je tadašnja vlast konfiskovala, zajedno s rezidencijalnim dijelom, preimenovala u vilu Dalmaciju te je uredila za boravak prvog čovjeka Jugoslavije. Od tada pa do danas ova marjanska ljepotica poznata je kao Titova vila.

Titova vila – 3 (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Odlazak vojske smekšao je strogu zabranu pristupu području jer je od 1989. godine kompleks pod Gradom, a u jednoj od pripadajućih zgrada djeluje i Mediteranski institut za istraživanje života. Bez obzira na to mnogi Splićani i zaljubljenici u Marjan, koji svakodnevno posjećuju splitsku oazu mira, nikada nisu bili u prilici posjetiti vilu i otkriti skrivene uvale koje čuvaju ovaj biser. Priča oko Titove vile opet je ovih dana aktuelna, jer grad Split razmišlja o davanju vile u koncesiju, odnosno privatno vlasništvo, što bi značilo da će ona za javnost i dalje ostati zatvorena.

Ako se to dogodi jedna od rijetkih prilika da vidite vilu Dalmaciju i njenu okolinuu možda će vam biti ova fotogalerija. Stoga uživajte u idili koju se teško može naći na samo petnaestak minuta hoda od centra Splita.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *