Park prirode Učka (FOTO)

Park prirode Učka, kojim upravlja Javna ustanova „Park prirode Učka“, ukupne je površine 160  km2, a obuhvata masiv najviše istarske planine Učke i dio Ćićarije. Najviši vrh Učke je Vojak (1396 m) na kojem je smještena kula u funkciji vidikovca i suvenirnice, a veličanstven pogled koji se pruža na Istru, Kvarner, ostrva, Velebit, Gorski kotar i Alpe, čini ga jednim od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. 

Položajem, reljefom, geomorfologijom, klimom, bujnošću šumske vegetacije, zaštićenim i endemičnim vrstama flore i faune, Učka predstavlja specifičnost ovog dijela Istre i Kvarnera, te nudi mnoštvo zanimljivosti i atrakcija.

Posebno mjesto, kao geomorfološki spomenik prirode, zauzima kanjon Vele drage, koji atraktivnim, nekoliko desetina metara visokim vapnenačkim tornjevima već decenijama privlači ljubitelje slobodnog penjanja i alpinizma.

Park prirode Učka nudi i jedinstveni doživljaj prirodnih bogatstava kroz danas sve popularnije aktivnosti na otvorenom, objedinjene u projekt „Učka outdoor“. Uz prirodne vrijednosti, atrakcijama Učke svakako treba spomenuti autohtonu kulturnu i graditeljsku baštinu, kao i tradicionalnu poljoprivredu, gastronomiju (maruni, medenica, biska, trešnje, šparoge), te manifestacije poput “Učkarskog sajma” i “Božićne bajke u Parku prirode Učka”

                         
                         
                         

 

UČKA OUTDOOR

U Parku prirode Učka postoje izvanredni uslovi za raznolike rekreativne i sportske aktivnosti. Javna  ustanova „Park prirode Učka“ nastoji takve aktivnosti poticati i razvijati, ali i kontrolisati, kako se ne bi ugrožavale one vrijednosti zbog kojih je ovo područje i proglašeno parkom prirode. Neke sportsko-rekreativne aktivnosti na području Parka prirode Učka imaju već dugu tradiciju, a danas se promovišu i neki sasvim novi oblici rekreacije u prirodi.

Stoga je Javna ustanova detaljno razradila program organiziranih i nadziranih oblika bavljenja rekreacijom na području Parka. Taj se program promoviše pod nazivom “Učka outdoor”, a objedinjuje 50–ak markiranih planinarskih staza, 8 staza za brdski biciklizam, 60–ak uređenih penjačkih smjerova na vapnenačkim stupovima i stijenama Vele drage, te za letenje ovjesnim jedrilicama i parajedrilicama uređena poletišta na Brgudu i Vojaku.

Izvor: uckatrail.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *