Park prirode “Tajan”

Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni, vodopadi, pećine, jame, veliko kraško vrelo, arheološka nalazišta, mnoge životinjske vrste…, čine idilične i bezbrižne predjele Parka prirode “Tajan”  

Ova izuzetno atraktivna turistička lokacija nalazi se na tromeđi opštinskih zajednica Zavidovići, Kakanj i Vareš na 1297 metara nadmorske visine. Nije ga teško pronaći. Idete li iz Sarajeva, do parka možete doći iz dva pravca. Ukoliko idete prema Kaknju, do kojeg iz Sarajeva ima pedesetak kilometara, skrećete na regionalni put za izletište Ponijeri. Drugi pravac iz Sarajeva je prema Doboju i Zenici. Tridesetak kilometara nakon Zenice skrenete za Zavidoviće od kojih nastavljate oko 16 kilometara sve do Kamenice, koja se nalazi u sjevernom dijelu parka prirode.

Odlike parka

Tajan nudi turistima mogućnost da dožive ćud adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke. Idealan je i za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica doprinosi mnoštvu mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. Na licu mjesta, ukoliko želite, možete iznajmiti opremu za brdski biciklizam, ali i planinarenje.

Svi ljubitelji prirode mogu da uživaju u gustim crnogoričnim šumama i dugim stazama u brdima. Jedan od najljepših kanjona u BiH svakako je kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara, dok je na pojedinim mjestima širok samo tri metra. Kada se kanjon napuni vodom od kiše, formira se potok Suhodol. Kanjon je takođe bogat mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san. Služi i za odmor i za rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke. U ljetnom periodu ovaj kanjon omogućava i kupanje.

Pećinski nakit

Lukina pećina zanimljiva je po tome što su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda stari preko 15.000 godina. Odlučite li se za obilazak, možete iznajmiti opremu i učiniti to u pratnji iskusnih stručnjaka. I posjeta Srednjoj pećini vjerovatno će vam se učiniti dopadljivom, jer ćete u njoj biti u prilici da vidite dvorane ukrašene pećinskim nakitom.

Postoji velika mogućnost da ćete vidjeti medvjeda, lisicu, vuka, jelena, zeca, divlju mačku, vepra i lještarke. Takođe, u pećinama imate mogućnost da vidite šišmiše, koji su inače ugroženi u Evropi, te crne medvjede.

U Parku prirode “Tajan” oduševiće vas takođe dva vodopada rijeke Gostović, koja je u proljeće i jesen izazov ekstremnim kajakašima, dok je za ljubitelje raftinga tu Krivaja, koja se proteže kroz kanjone. Vidjećete i najduži kao i najdublji speleološki objekat na području parka – “Ponor kod brvnare – jama Atom”.

Pored čistog zraka, mnoštva rijeka i potoka, Tajan će vam ponuditi i uređene sportske terene, dječija igrališta, te staze za šetnju. U parku možete iznajmiti i smještaj u seoskim domaćinstvima, ali i uživati u bogatoj ponudi autohtonih jela, jagnjetine, roštilja i pastrmke. Destinacija je pogodna i za ljetni i za zimski turizam.

Izvor: furaj.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *