Parga – mjesto gdje se prepliću duh istoka i zapada (FOTO)

Parga, gradić smješten na zapadu Grčke, na obali Jonskog mora, daje vam više razloga zbog kojih bi trebalo da posjetite ovo mjesto.

Šetajući njenim uskim romantičnim ulicama, one vas mogu odvesti na više različitih plaža. U centru su dvije plaže: Krioneri – veća plaža i Piso krioneri – manja, skrivenija i idealna za parove i one koji žele da se udalje od buke i utonu u svoju omiljenu knjigu. Kraj Krioneri plaže se nalazi ostrvce udaljeno svega nekoliko desetina metara pa do njega možete preplivati ili čak prepješačiti, ukoliko niste dobar plivač, jer voda ne prelazi visinu od metar i po (ali ne zaboravite da da vas na dnu može sačekati dobro skriveni ježić, pa se u tom slučaju vaša šetnja može završiti tamo odakle ste i krenuli ).

Na ostrvcetu vas čeka veličanstven pogled u beskrajno plavetnilo grčkog neba i Jonskog mora. Poznato je da je obala ove morske zemlje izuzuetno razuđena, tako da sa njenih obala pogled možete baciti na ostrva Paksos i Antipaksos koja vam se mogu učiniti blizu, no brodom do njih možete stići tek za nekih sat vremena. Postoji još plaža koje su izuzetno popularne među turistima Parge: Valtos plaža – udaljena od glavne gradske plaže Krioneri svega dvadeset minuta, Lihnos plaža – do koje možete stići pješke idući kroz maslinjake (za šta vam treba nešto više od sat vremena), brodićem (čija se cijena kreće oko 10€, polazak je u 11 a povratak u 17 časova) i Sarakiniko plaža – (udaljena 12 km od Parge i za koju brodić košta takođe oko 10 €). Plaže su pjeskovite, mada svaka od njih ima i šljunkovitih dijelova. Voda je topla i prozirna na svakoj od njih, iako se kao najatraktivnije izdvajaju Lihnos i Sarakiniko.

14463865_1184620424932783_209972386_n-copy

Kada padne noć, ne zaboravite da svratite u jedan od restorana ili taverni gdje će vas u prijatnom ambijentu sačekati srdačna dobrodošlica. Tu možete probati neka od njihovih tradicionalnih pića kao što su Uzo i Metaksa.

Uzo je grčka rakija koja se pravi destilacijom 96%-tnog etil alkohola biljnog porijekla, zatim se dodaje anis, a nerijetko i druge mirođije, poput korijandra, karanfila, cimeta, mente.Interesantno je to da sipanjem vode ili leda u ovo piće, ono dobija mliječno bijelu boju. Najveći proizvođač Uza nalazi se na ostrvu Lezbos. Godine 2006. Grčka je osvojila pravo na oznaku Ouzo, čime je zaštitila ovaj proizvod kao svoj.

Za piće Metaxa zaslužan je Spyros Metaxas, koji ga je osmislio 1888. godine. Ovo žestoko aromatizovano piće pravi se miješanjem konjaka, vina od nekoliko sorti grožđa i aroma. Dozrijeva u hrastovim bačvama od 3 do 30 godina, što se prikazuje i na ambalaži oznakama kvaliteta – 3 zvjezdice, 5 zvjezdica, 7 zvjezdica, 12 zvjezdica i Grand Reserve.Kao potvrda kvaliteta ovog pića je i to što se nalazi na listi 50 najboljih alkoholnih brendova na svijetu.

Pazite da se ne odate mnogo žestokim grčkim pićima, jer vrlo lako nakon izlaska iz restorana može vam se učiniti da ste u Italiji. Uske ulice prepune radnji i suvenira, kao i visoke vezane kuće okrečene raznim bojama neodoljivo podsjećaju na Veneciju.

Na brdu iznad gradske luke nalazi se značajna istorijska zaostavština, venecijanski zamak. Zamak su izgradili u XI vijeku stanovnici Parge sa namjerom da se zaštite od Turaka i Gusara, ali je ubrzo bio djelimično uništen. Mlečani u ga obnovili u XIII veku, a 1452. godine, Parga je bila okupirana od strane Turaka i tada je dio zamka ponovo bio uništen.

14463849_1184442011617291_436109740_n-copy

Izgradivši osam novih kula, Mlečani su u XVI vijeku obnovili i ojačali ovu tvrđavu. 1813. godine, utrvđenje je predato Turcima, i u njemu je izgrađen sultanov harem. Danas on predstavlja spomenik venecijanske kulture, zato ne zaboravite i njega da posjetite. Pogledom sa ovog zamka vidjećete Pargu, njenu obalu i beskrajno prostranstvo Jonskog mora.

pustolovi.com – Ružica Ostojić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *