Otvorena Aquatika, prvi slatkovodni akvarijum u Hrvatskoj (FOTO)

Aquatika, prvi slatkovodni akvarijum u Hrvatskoj, izgrađen u Karlovcu gotovo u cijelosti sredstvima Evropske unije, u subotu je otvorio premijer Andrej Plenković i pritom istakao kako je to “odličan primjer dodane vrijednosti hrvatskog članstva u Europskoj uniji, uz sinergiju gradske i županijske razine te ministarstava”.

U 25 bazena Aquatike kojima je predstavljen cijeli tok krške rijeke, pliva pet hiljada jedinki od stotinu vrsta riba iz hrvatskih rijeka. Čak 98 posto te investicije vrijedne 36,7 miliona kuna finansirala je Evropska unija iz operativnog programa “Regionalna konkurentnost”.

Aquatika će bez sumnje bitno doprinijeti boljoj kultrurnoj i turističkoj ponudi Karlovca grada, rekao je Plenković i posebno istakao važnost akvarijuma za edukaciju uopšte te posebno za naučna istraživanja o slatkovodnom ribljem bogatstvu.

p-h20161022000230
Foto: HINA

Aquatika, karlovački slatkovodni akvarijum i muzej rijeka smještena je neposredno u obalu rijeke Korane. Autor arhitektonskog projekta Aquatike je studio 3LHD. Cilj oblikovanja bilo je afirmisanje šetališta te stvaranje novog mjesta susreta u gradu Karlovcu. Namijenjen je prvenstveno edukativnom turizmu – učenicima, studentima, hobistima, ali i svim turistima.

Zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okolinu. Kuća je potpuno prekrivena zemljom. Koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde. U središtu se nalazi trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i kancelarijama. Izložbena postavka akvarijuma je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosistema, geološke prošlosti te tradicijske kulture.

Foto: HINA
Foto: HINA

Scenarijo izložbe je linearan i uz njega se nižu riječni biotopi od izvora do ušća, prateći čitav tok rijeke. Izložba počinje „izvorom“ na trgu, a zatim se uz pješačku rampu s akvarijima spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. Posjetioci će u akvarijumu moći vidjeti više od 100 vrsta riba, te više od 40 endemskih vrsta koje nastanjuju ili su u prošlosti nastanjivale hrvatske rijeke.

Foto: HINA
Foto: HINA

Ministar zaštite okoline i energetike Slaven Dobrović je siguran da će Aquatika pomoći i podizanju svijesti o zaštiti okoline.

“Siguran sam da će ovaj akvarijum doprinjeti razvoju svijesti o važnosti očuvanja bogatstva rijeka, jer je taj svijet skriven, te je važno da građani, školarci i studenti imaju prilike upoznati se i zainteresovati za taj svijet. To je važan dio ukupnog posla očuvanja prirode”, rekao je.

Foto: HINA
Foto: HINA

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac ocijenila je da će Aquatika atraktivnim sadržajem prezentovatii sve prirodne vrijednosti grada na četiri rijeke. Navela je da je ukupna vrijednost projekta iznosila 36.691.939,18 kuna, od čega je bespovratnih sredstava iz EU fondova 36.222.282,45 kuna.

Boka News

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *