Otkrijte čari kineske kuhinje

Vjerovatno je prvo na šta pomislite, kada vam neko ponudi odlazak u kineski restoran, pirinač ili kolačić sudbine. Tačno je to da je pirinač glavna namirnica kineske kuhinje, ali ona može da vam ponudi još mnogo toga. Slano, slatko, gorko, kiselo – sve to čini spektar ukusa idealnog kineskog obroka. Međutim, iako će vas u nekom od ovih restorana poslužiti i kolačićem sreće, istina je, u stvari, da on vodi porijeklo iz Japana.

Kinezi imaju tri glavna obroka, koja se obično organizuju u krugu najbližih. Svako od njih ima svoj dio hrane u tanjiru, a začini se stavljaju na sredinu stola kako bi svakome bili na dohvat ruke. Činija sa pirinčem se primiče ustima da bi se lakše iz nje moglo jesti poznatim kineskim štapićima. Na stolu se tom prilikom mogu naći supe sa komadićima povrća, mesa (ovčetinom ili kozetinom), supa sa jajima ili od ajkulinih peraja, zatim, tjestenina punjena mesom, blago začinjeni morski plodovi i piletina, svinjetina na žaru ili ražnju…

14799894_1213897672005058_969377335_o

Interesantno je još pomenuti da popularni kineski štapići nisu u upotrebi samo među njenim narodom, oni se koriste još i u Japanu, Koreji i nešto manje u Vijetnamu i na Tajlandu. Oni mogu biti od bambusa, drveta, slonovače ili od plastike. U Kini su dugi i cilindrični, dok su japanski štapići nešto kraći.

Za dodatnu aromu jelima koriste se: sečuanski biber, cimet, anis, đumbir, bijeli luk i još mnogo toga.

Od voća popularne su jabuke, azijske kruške, šljive, dinje, mango, orasi, bademi, a od povrća kupus, krompir, bundeva, kineski vodeni kesten, pečurke, kikiriki, boranija, rotkvica…

Od deserta tu su poslastice koje se prave od bijelog brašna: mjesečev kolač i sunčev kolač. Tang je kineski slatkiš koji se obično pravi od šećera koji se dobija iz šećerne trske, šećernog slada, meda, oraha i voća. Sladoled je uobičajena poslastica u cijeloj Kini. Beobing je još jedan hladni desert koji se sastoji od leda koji je prekiven slatkim sirupom.

Omiljeno piće Kinezima je čaj. Najčešći su: zeleni čaj, crni čaj, žuti čaj, bijeli čaj, mirisni čaj, olong čaj i komprimovani čaj. Pored toga, za Kinu je jedinstveno žuto vino koje se pravi od pirinča.

Sada kad znate šta čini kinesku kuhinju, ostaje nam još da vam kažemo -好胃口.

pustolovi.com – Ružica Ostojić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *