Ostrvo Burano: Staro ribarsko mjesto prepuno šarma, kulture i boje

Ostrvo Burano u Italiji možda jeste maleno (trenutni broj stanovnika: 4.000), ali ga to ne sprječava da bude prepun šarma, kulture – i boje. Sa svojim kućama obojenim u dugine boje, ovaj grad je jedan od najposjećenijih i najfotografisanijih lokacija u Italiji.

Udaljen samo 40-ak minuta vožnje brodom od Venecije, Burano je staro ribarsko mjesto s ribarskom tradicijom koja seže u rimsko doba. Grad se zapravo sastoji od četiri pojedinačna ostrva, odvojena uskim kanalima, te povezana mnoštvom prekrasnih pješačkih mostova.

Burano su osnovali Rimljani koji su prve kuće ovdje gradili od vune i blata, a kasnije su ove jednostavne građevine zamijenjene kućama od opeke (cigle) kada je i nastala tradicija bojenja istih u jarke dugine boje. Niko sa sigurnošću ne može reći zašto su sve kuće u Buranu ovako obojene, ali prema jednoj priči, kada su se ribari davno vraćali s mora nisu mogli prepoznati svoje domove kroz maglu, pa su ih tada počeli i bojiti različitim bojama.

Već vjekovima svaka porodica u Buranu ima svoju ‘zaštitnu boju’ kuće. Ako neko želi obojiti svoj dom, on mora poslati zahtjev vladi koja će mu odgovoriti koje boje smije koristiti.

Pored šarenih kuća, ostrvo je takođe poznato i po čipki. Žene ostrva su stručnjaci u radu sa čipkom još od 1400-tih godina, a postale su poznate kada je Leonardo da Vinči od njih kupio tkaninu koja je korišćena na oltaru koji se nalazi u Duomo di Milano.

Preuzeto sa: vijesti.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *