Osnove kretanja u planinama

Kretanje po planini razlikuje se od kretanja u nizinama ili gradskom okruženju. Prilikom planinarenja postoje veće opasnosti od pada i ozljeđivanja.Kako bismo te opasnosti sveli na najmanju moguću mjeru, bitno je poznavati neke osnovne stvari.Kao prvo i najvažnije nositi primjerenu obuću. Gojzerice moraju biti udobne veće za broj ili pola broja te da su svojim karakteristikama prilagođene vremenskim uslovima u kojima planinarite (zimske, ljetne). Čizme štite zglobove ali moraju biti pravilno stegnute i zavezane. Čarape ne bi smjele unutar gojzerice stvarati veće nabore jer tako rizikujete žuljeve.Prilagoditi hod kretanju u koloni i održavati razmak. Razmak je veći pri usponu gdje je moguć odron kamenja i prilikom nošenja štapova (min. 2 m). Održavati kontinuiran hod poštujući svoj tempo.Treba disati na nos, ako nam to predstavlja problem treba smanjiti korake i/ili usporiti. Obratiti pažnju na položaj tijela. Svjesnost o položaju tijela (uspravan hod). Naginjanjem prema naprijed prilikom uspona, vraćamo težište tijela u sredinu. Savijanjem koljena kod silaženja imamo veću stabilnost i bolju raspodjelu sila na koljena. Trebamo gledati ispred sebe zbog opasnosti na stazi.Sve su to stvari na koje moramo obratiti pažnju tokom boravka u prirodi.

Freedom, Travel, Hiking, Together, Friends, Tree

Hodanje uz padinu – kod uspona koraci ne smiju biti predugački, nego usklađeni prema konfiguraciji zemljišta i mogućnostima skupine. Gaziti treba cijelim stopalom. U hodu treba težiti uspravnom položaju tijela, kako bi simetrala tijela prolazila sredinom tijela. Takav prirodni položaj najmanje umara u kretanju.

Hodanje niz padinu – Kod silaska gaziti cijelim stopalom, tijelo blago sagnuto, noga se pruža naprijed, savija u koljenu, amortizira opterećenje tijela i ruksaka. Silaz niz padinu je teži, na kraju izleta snage su na izmaku (umor), koncentracija popušta te je mogućnost da se ozlijedite mnogo veća. Silazak opterećuje zglobove i nožne mišiće. Hodački štapovi mogu biti od velike koristi.Najčešće povrede prilikom planinarenja su uganuća zglobova, istegnuća mišića, tetiva i ligamenata, prenapregnutost mišića, grčevi i opšta iscrpljenost.

Landscape, Vacation, Nature, Adventure, Holiday, Sunset

Suština odlaska u prirodu za većinu planinara je uživanje u ljepoti prirode, druženju sa istomišljenicima, provjera i testiranje svojih mogućnosti, avanturizam… Jedan dobar dio ovoga se realizuje u toku samog odlaska i povratka sa planiranog mjesta, zbog toga je i samo kretanje u prirodi jako bitno jer sigurnost Vas i Vaše skupine je na prvom mjestu.

Izvor: 24sedam.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *