Orlovača: jedna od najljepših pećina u BiH

Pećina Orlovača udaljena je 15-ak kilometara od Sarajeva i 10 km od Pala. Nalazi se u mjestu Sumbulovac, kraj magistralnog puta za Sokolac. Ulaz u pećinu udaljen je manje od kilometar od magistrale.

Orlovača je izvanredan speleološki objekat u kome je živio pećinski medvjed ( ursus speleus ) prije više od 16. 000 godina. Pećina je stanište i najugroženije grupe sisara u Evropi, slijepog miša ( microc hipoptrea ).

9
Do sada je istraženo oko 2.500 metara pećinskih hodnika, a za posjetioce je uređeno 560 metara, sa stazama i rasvjetom.

U ovoj pećini, koja spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH, smjenjuju se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja.

orlovaca2

Potpun pejzaž obogaćuju prekrasni salivi poput okamenjenih vodopada, koloritno dajući pećini savršen ambijentalni dizajn. Bigrene kade različitih veličina ispunjene vodom daju kompletan inventar pećinskog nakita.

orlovaca3

Pećinu možete posjetiti svakim radnim danom uz obaveznu najavu od 9:00 do 15:00 časova. 0bilazak pećine traje 30-45 minuta uz obaveznu pratnju turističkih vodiča.
 
  Cijena ulaznica:
Grupne posjete (učenici) – 2KM
Grupne posjete (ostali)    – 3KM
Pojedinačne posjete        – 4KM
 
orlovaca5
 
Potencijalni posjetioci o svim detaljima posjete mogu se informisati na sajtu www.orlovaca.com, a posjete mogu najaviti i na telefon 057 227 132, te 065 992 808.

U neposrednoj blizini Orlovače, čiji je ulaz smješten u stijeni istoimenog brda visokog 1.056 metara, izvire rječica Sinjevo.

Izvor: Furaj.ba, Foto: orlovaca.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *