Odiseja bicikliste u Evropi: “Omiljena zemlja mi je Srbija”

Kieran Kraford, samozaposleni konsultant za životnu sredinu iz Gartdija kod Aberdina u Škotskoj, odlučio je da se spakuje i da krene na put po Evropi. Ovaj 32-ogodišnjak proveo je 56 dana na putovanju biciklom od Holandije do Rumunije.

Pošto je zaposlen u petrohemiji i radi na moru, Kraford je dugo imao želju da se otisne u avanturu po ‘Starom kontinentu’.

“Nisam imao mapu, niti plan. Ponio sam samo kompas. Nisam se ni fizički pripremao za put, tako da sam u početku prelazio 145-160 kilometar na dan. Mislim da je naviše što sam uspio da pređem u toku dana bilo 200 kilometara”, rekao je.

Kraford je dodao da je pratio tok rijeke Rajne sve do Njemačke i Švajcarske, prije nego što se zaputio u Austriju, iz nje u Mađarsku i Sloveniju, pa Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju.

Kraford je većinu noći provodio u šatoru, a u većim gradovima spavao u hostelima. Jednom je bilo toliko hladno (temperatura se spustila na minus 6 stepeni Celzijusovih), da je morao da prenoći u toaletu.

Zanimljiva strana njegovog putovanja jeste to da je uspio da izbjegne popularne turističke destinacije.

“Kada sam bio u Srbiji i Bugarskoj, primjetio sam da u selima vrlo mali broj ljudi govori engleski jezik. Većinom sam putovao sam, ali sam usput uspio da sretnem nekoliko biciklista sa kojima sam proveo neko vrijeme”, objasnio je.

Kraford je putovanje započeo u martu, a završio ga ranije ovog meseca.

Kada se osvrne na svoju avanturu, kaže da mu je omiljena zemlja – Srbija.

“Prolazak kroz Srbiju bio je fantastičan, napravio sam toliko lijepih fotografija. Bilo je pomalo divlje – dešavalo se da vozim danima, a da ne vidim jednu jedinu osobu”, rekao je.

Kraford je i ranije polazio na velika putovanja.

“Imam običaj da svake godine uradim nešto slično. Obišao sam cijelu sjevernu obalu Škotske i vozio se njenim najdužim autoputem. Ovo putovanje se činilo kao logičan naredni korak. U međuvremenu sam se vratio kući i tražim novi posao, ali takođe razmišljam o narednoj avanturi”, zaključio je.

Izvor: energyvoice.com 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *