Obišla 196 zemalja svijeta za 18 mjeseci i 26 dana

Dvadesesedmogodišnja Cassie De Pecol iz Connecticuta je prva žena koja je posjetila sve suverene zemlje svijeta. Uz to je bila vrlo brza u svojoj pustolovini. Na svjetsku turu krenula je u martu 2015., a 2. februara 2017. oprostila se od Jemena, 196. i posljednje destinacije na svojoj listi.

View this post on Instagram

Cheetah 💚 in #SouthAfrica

A post shared by Cassie De Pecol (@cassiedepecol) on

Put oko svijeta trajao je 18 mjeseci i 26 dana, a pustolovka iz SAD-a trenutno rješava papirologiju kako bi i službeno bila prepoznata od “Guinnessove knjige rekorda” kao osoba koja je najbrže proputovala svijet.

#CapeofGoodHope today ☺️ #SouthAfrica

A post shared by Cassie De Pecol (@cassiedepecol) on

Za razliku od priče Julesa Verna “Put oko svijeta u 80 dana”, ova titula dosad je pripadala Yiliju Liu koji je sve priznate zemlje svijeta proputovao u tri godine, tri mjeseca i šest dana.

Pročitajte intervju čitatelja Punkufera s Dancem Henrikom Jeppesenom koji je sve suverene zemlje svijeta proputovao prije 28 rođendana.

De Pecol je putovala kao ambasadorka za “Internacionalni institut mira kroz turizam” (International Institute of Peace Through Tourism) te se susretala s gradonačelnicima i ministrima turizma kako bi im prezentiovala svoju deklaraciju mira.

Tokom putovanja promijenila je 255 aviona i “potrošila“ pet pasođa, a u svakoj se zemlji zadržala dva do pet dana. Za putovanje je potrošila 10.000 američkih dolara vlastite ušteđevine i 198.000 američkih dolara koje je dobila od različitih sponzora.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *