Obišao svijet biciklom za 78 dana

Britanski biciklista Mark Bomont oborio je dosadašnji Ginisov rekord kada je put oko svijeta, dug oko 29.000 kilometara, prešao biciklom za manje od 80 dana.

Bomont je vozio 18 sati na dan i sagorevao više od 9.000 kalorija svaka 24 sata prelazeći Poljsku, Rusiju, Mongoliju, Kinu, Australiju i Sjedinjene Države. 

Škotlanđanin, koji je u ponedeljak završio svoj biciklistički maraton ispred Trijumfalne kapije u Parizu, rekao je da skoro uopšte nije hodao tokom ta dva i po mjeseca. 

Devetog dana maratona pao je, slomio zub i povrijedio lakat i zbog te nesreće gotovo je odustao, ali je ipak odlučio da se ne preda. 

“Mučio me nedostatak sna. Nakon dugih nedelja i sati, u glavi sam nastavio da se borim. Moraš da odlučiš da nećeš nikada da staneš”, rekao je on. 

Putovanje biciklom oko svijeta trajalo je 78 dana, 14 sati i 40 minuta. Prethodni rekord držao je Novozelanđanin Endrju Nikolson koji je 2015. godine taj poduhvat ostvario za 123 dana. 

Bomontu od Ginisovog zvaničnik za svjetske rekorde dobio dva sertifikata: prvi za rekord u putovanju oko svijeta, a drugi za najveću kilometražu koju je prešao biciklom u mjesec dana.

Izvor: b92/Hina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *