Obiđite sve u 24 sata: 7 evropskih zemalja idealnih za jednodnevni izlet

Država u kojoj se živi lagodnim životom može se pohvaliti mnogim ljepotama. Za one koji vole dvorce preporuka je odlazak do dvorca Vianden, koji podsjeća na slavni njemački Neuschwanstein, a nakon razgledanja isplati se uživati u sjajnim lokalnim vinima.

Među njima naravno nećete naći Njemačku ili Francusku, čiji samo glavni gradovi zahtijevaju barem nekoliko dana, ali ako ste u stisci s vremenom, sljedeće su zemlje sjajan odabir jer u njima nećete “potrošiti” previše vremena…

San Marino

Država koju je prema legendi osnovao „naš“ čovjek, klesar Marin s otoka Rabasmjestila se na Apeninskom poluostrvu i u potpunosti je okružena italijanskom granicom. Radi se o trećoj najmanjoj evropskoj državi, nalazi se na brdu, a pogled je iz nje spektakularan i seže do Jadranskog mora. Što još dodati, osim da je za jednodnevni izlet San Marino odličan izbor!

Lihtenštajn

Kao što možete i očekivati, iz ove državice smještene između Austrije i Švicarske, pucaju prekrasni pogledi na Alpe. Također, ako tražite mjesto za skijanje, Lihtenštajn je prilično dobar izbor jer je znatno jeftiniji od slavnih „skijaških susjeda“. S druge strane, kad u proljeće zatopli, ovdje vam se nude mnoge mogućnosti za planinarenje, vožnju biciklima, a najbolje je da odpedalirate prema brdima, jer čak i ako ste odlučili potrošiti na tu aktivnost cijeli jedan dan, nećete biti razočarani.

Lihtenštajn (Foto: Thinkstock)

Malta

Dovoljno mala, a puna svega. Radi se o državi koju možemo nazvati biserom evropske istorije arhitekture i kulture, a ovdje će svako naći nešto za sebe. Muzeji, barovi, noćni život, plaže – Malta pruža sve, na vama je samo da birate. Za što god da se odlučite, prije svega popnite se na tvrđavu Mdina s koje je pogled – božanstven!

Andora

Baš kao u Lihtenštajnu, i u ovoj državici koja se nalazi između Francuske i Španije moguće je uživati u zimskim radostima. Naravno, to ujedno obećava i planinarenje i štošta drugo, a svi poklonici šopinga razvesliće se kada čuju kako se država nalazi u bescarinskoj zoni. Stoga, ako slučajno odete u njezine poznatije susjede, ovdje se isplati skoknuti u prekogranični šoping…

Andora (Foto: Thinkstock)

Luksemburg

Država u kojoj se živi lagodnim životom može se pohvaliti mnogim ljepotama. Za one koji vole dvorce preporuka je odlazak do dvorca Vianden, koji podsjeća na slavni njemački Neuschwanstein, a nakon razgledanja isplati se uživati u sjajnim lokalnim vinima. Luksemburg je idealno odredište za jednodnevni izlet jer je dovoljno interesantan, a s druge strane i dovoljno malen da se može obići u jednom danu.

Monako

Druga najmanja država na svijetu idealno je mjesto za one s dubljim džepom. Naime, ovdje vladaju jahte, kasina i ostali luksuzi, ali čak i ako niste besramno bogati, Monako se isplati posjetiti na jedan dan. Šetnja starim ulicama, obilazak Monte Carla ili kupanje na plaži Larvotto uvijek su zgodne opcije.

Monako (Foto: Thinkstock)

Vatikan

Papinska Država među svim je nabrojenima destinacija iz snova za jednodnevni izlet, jer nakon posjeta bazilici sv. Petra i razgledanja vatikanskih muzeja ovdje čovjek jednostavno više nema šta raditi. Vatikan se smjestio u Rimu, pa ako vas put nanese u Vječni grad, poklonite nekoliko sati i provjerite gdje već dugi niz vijekova stoluju sveti oci.

Izvor: punkufer.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *