Njujork tajms: Da li je Beograd naredni Berlin?

Epski noćni život, dnevno uživanje u kafićima, nevjerovatni obroci i umjetničko-industrijski okrug jeste ono što Beograd čini privlačnim za turiste.

Ovako je “Njujork tajms” opisao Beograd i u svom članku postavio pitanje da li je Beograd zapravo sljedeći Berlin.

Glavni grad Srbije ponekad izgleda kao rođak njemačkih metropola. Kada se tom opisu doda dnevno uživanje u kafićima, niske cijene, talentovani mladi dizajneri, nevjerovatna kuhinja i neobuzdani noćni život, poređenje je još interesantnije.

Iako Beogradu nedostaju kulturne institucije svjetske klase, poput onih u Berlinu, grad na ušću Save u Dunav nudi svoju posebnu privlačnost sa istorijskim četvrtima, tvrđavama i parkovima.

U članku koji je objavljen u “Njujork tajmsu” opisano je šta se sve u Beogradu može vidjeti i uraditi za 36 sati, odnosno u petak, subotu i nedelju.

Petak

Plavi Dunav

Pogled na Dunav je najljepši sa Kalemegdana, do kog treba doći Knez Mihijlovom ulicom. Istorijsko utvrđenje sadrži i rimski bunar, austrijski toranj sa satom iz 18. vijeka, zatim dvorac iz 19. vijeka i vojni muzej okružen tenkovima i topovima.

Umjetnost i trgovina

Sve što želite da kupite možete naći u Knez Mihailovoj ulici, od suvenira, knjiga, odjeće, novina i hrane. Ova pješačka zona koja vodi do Kalemegdana prepuna je uličnih umjetnika, ali i zgrada čije fasade datiraju iz 19. i 20. vijeka, a koje oslikavaju duh neoklasičnog, neorenesansnog i romatičarskog perioda.

Ispod mosta

Tokom dana Savamala, okrug ispod Brankovog mosta, privlači svojim umjetničkim galerijama i kulturnim centrima, dok uveče postaje nevjerovatno mesto noćnog života prepuno barova i klubova.

Subota

Jutarnja kafa

Kofein je gorivo Beograda, čiji se stanovnici tokom vikenda okupljaju u kafićima.

Dodatne znamenitosti

Muzej istorije Jugoslavije je mjesto koje će vas vratiti u prošlost ove zemlje, čiji je vođa decenijama bio Josip Broz Tito.

Nedelja

Najlepši istorijski dio Beograda, Zemun, idealan je za nedeljnu šetnju.

Najupečatljivija je svakako Kula Gardoš poznata i kao Milenijumska kula iz 19. vijeka sa koje se pruža nevjerovatan pogled na grad.

Foto: artzona.net, Njujork tajms/putovanja.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *