Neshvaćeni azijski grad: Istražite ljepote Ho Ši Mina

Većina turista pobjegne iz Ho Ši Mina kad vidi saobraćajne gužve, ali tu prave veliku grešku, jer se lišavaju prilike da otkriju jedinstveni duh ovog grada uz srdačne mještane i neke od najboljih specijaliteta na svijetu.

Iako je većina turista šokirano kada prvi put posjeti najveći grad u Vijetnamu Ho Ši Min (ranije Sajgon), stanovnici ovog grada ga obožavaju i smatraju mirnim i uređenim mjestom.

Haotične saobraćajne gužve i ulice preplavljene motorima turiste teraju u druge dijelove Vijetnama, ali tu prave veliku grešku, jer ako imaju vremena da se druže, otkriće duh, stav i hranu ovog grada.

Ako zaboravite gužvu na ulicama, spoznaćete pravi duh Ho Ši Mina

Australijanac Džejms Klark koji od 2012. godine živi u Ho Ši Minu priznaje da saobraćaj može da izgleda ludo, ali da se automobili sporo kreću i da nema incidenata na putu, a Kelsi Čeng iz Čikaga koja trenutno živi u ovom gradu kaže da je Sajgon veoma mirno mesto uprkos haosu. Životni stil je opušten i svi stignu do određenog mjesta na vreme, piše BBC Travel.

U ovom užurbanom gradu ćete takođe naići prijateljska lica, aktivan društveni život i neke od najboljih i najjeftinijih uličnih specijaliteta na planeti.

Ipak, kako priznaje i Met Barket, osnivač Horizon Guides, koji se iz Velike Britanije u Ho Ši Min preselio 2015. godine, potrebno je vrijeme da vam ovaj grad uđe pod kožu. Tada počinjete da ga zaista cijenite. 

Stanovnici grada su iskreni i direktni, pa iako ih neko može opisati kao nepristojne i grube, građani Ho Ši Mina otkrivaju da ćete kod njih uvijek lako shvatiti šta tačno žele ili ne žele.

Uprkos brzom tempu, mještani su uvek željni da pomognu kad je to potrebno. Oni će vam dati i neće tražiti ništa zauzvrat. Građani Ho Ši Mina su srdačni i pomažu svima kao da su članovi porodice.

Najbolji obilazak skuterom

Najbolji način da istražite grad je skuterom, jer lako možete da zastanete, provjerite različite okruge i uživate u uličnoj grani.

Barket predlaže da obavezno probate Bun thit nuong, klasično ulično jelo od hladnih nudli sa svinjetinom s roštilja i isjeckanom zelenom salatom.

Grad se dijeli na 24 distrikta, a većina iseljenika živi u D1, regiji poznatoj po modernim šoping centrima, pijaci Ben Tan i burnim noćnim životom u ulici Pham Ngu Lao. 

Jedan od najnovijih disktrikta je drugi preko rijeke Sajgon, u kojoj ćete naići na restorane, molove i solitere, a ljudi koji dolaze da duže žive u Ho Ši Minu žive u modernom predrađu D7, na 20 km južno od grada.

Mjesta koja morate da posjetite

Turisti koji posjete Ho Ši Min obavezno idu do plaža Vung Tau (93 km jugoistočno) ili do delte Mekong (200 km jugozapadno), ali širom zemlje postoji mnogo aerodroma koji vam olakšavaju kretanje i upoznavanja Vijetnama. 

Ostrvo Fukvok, na zapadnoj obali Vijetnama, privlači turiste širom svijeta zahvaljujući tirkiznoj vodi, netaknutim prašumama (pola ostrva je nacionalni park), kao i hranom, muzikom i festivalima.

Oni koje žele da pobjegnu od gužve beže u Da Lat u vijetnamskoj pokrajini Lam Đong, koji je poznat kao grad vječnog proljeća s umjerenom klimom ili do provincije Dak Lak u kojoj ćete uživati u prelijepim vodopadima, svjetski poznatoj kafi i kulturnoj raznovrsnosti (ova regija je dom za više od 40 različitih etničkih grupa)

Iz Ho Ši Mina možete lako i brzo da dođete i do drugih azijskih gradova (do Bangkoka, Kuale Lumpur i Singapura možete preletjeti za dva sata, a do Hong Konga i Tajpeja za tri)

Izvor: nationalgeographic.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *