Neobičan prevoz u evropskim gradovima (FOTO)

London na pedalni pogon

Vožnja biciklom u Londonu može se činiti suludom, no prepustite li pedaliranje nekom drugom da to radi umjesto vas, možete uživati u vožnji i razgledanju grada. Vožnja u relativnoj udobnosti zadnjeg dijela pedaltaksija (pedicab) / rikše / kola  ili kako god to nazvali, omogućava vam prevoz po Londonu uspješno izbjegavajući gradsku saobraćajnu gužvu, sparnu podzemnu željeznicu, autobuse koji gmižu brzinom puža, precijenjene taksije itd., a odličan je način za kretanje kroz Covent Garden i krivudave ulice Sohoa.

pedicab

Za više informacija pogledajte www.carettarickshaw.com, www.londonrickshaws.co.uk,www.ecochariots.com ili www.bugbugs.com.

GoCars

foto-barcelona-card-gocar
barcelonacard.com

Zanimljiv i zabavan način razgledanja grada je pomoću malih, simpatičnih GoCar vozila. GoCar, prvi automobil s kompjuterskim vodičem  koji pruža informacije o znamenitostima i pripovijeda priče, veliki uspjeh postigao je u San Diegu, San Francisku i Miamiu, a danas se može naći i u Valensiji, Barseloni i Lisabonu.
U klasičan žuti GoCar mogu sjesti dvije osobe (ne smiju ga voziti osobe mlađe od 21 g) i postiže brzinu od 60 km/h, može ići i po “neutabanim putevima”, a ima i GPS rute koje vozač može slijediti. Cijena je prihvatljiva: 35 EUR po automobilu za prvih sat vremena, a svaki slijedeći sat 20-25 EUR ili 99 EUR za cjelodnevni najam, uključujući benzin i osiguranje.
Lisabon ima posebno GPS / vodič –  vozilo tzv. Buba (www.golisbon.com/tours) koje pripada otprilike istoj  (maloprije navedenoj) cjenovnoj klasi, ali ima još neke dodatne mogućnosti – može primiti četiri putnika ili pak ima vozača.

Segway

paris-hotel-regete.com
paris-hotel-regete.com

Ovo istovremeno smiješno i simpatično prevozno sredstvo odlično je za razgledanje gradova i istraživanje nepoznatih ulica bez da vas na kraju dana bole noge od hodanja. Dovoljno vam je desetak minuta da svladate osnove upravljanja ovom hitrom napravom. Komande su jednostavne: nagnite se naprijed ako želite ići naprijed, nagnite se nazad ako želite ići unazad, a za skretanje lijevo ili desno savijte ručicu upravljača. Razgledanje grada Segwayem zaživio je u Barseloni (www.segwaytours.cat), Madridu (www.madsegs.com), Berlinu, Budimpešti, Parizu i Beču (www.citysegwaytours.com), te u Firenci i Rimu (www.nerone.cc), dok u Velikoj Britaniji Segway još uvijek nema dozvolu za javnu upotrebu.

Na skuteru po Rimu

vespaownerclub.com
vespaownerclub.com

Kad ste u Rimu – činite što rade Rimljani – vozite se Vespom. I pritom budite cool baš kao i oni, čak i kad vam probleme stvara milion drugih učesnika u saobraćaju – lokalnih profesionalaca koji su od saobraćaja stvorili haos pa ste vi sad praktično jedini ko čita i poštuje znakove. Agencija Nerone u svojoj ponudi ima razgledanje grada Vespom, ali i s legendarnim autićem marke Fiat 500.

Deux Chevaux (dva konja) u Parizu

ranwhenparked.net
ranwhenparked.net

Citroen 2CV, jeftin, ne baš snažan, zabavan, ikona anti-stila, ali tipično francuski, odlično je prevozno sredstvo za razgled anje Pariza. Agencija za obilazak grada Quatre Roues Sous Un Parapluie (Četiri točka pod jednim kišobranom) nudi ture po središtu Pariza u Citroenu s vozačem koji vam za vrijeme vožnje pruža informacije i zabavlja vas lokalnim komentarima. Citroenov meki krov koji se otvara omogućava vam panoramski pogled na znamenitosti, a strme uske ulice Montmartra koje turističkim autobusima predstavljaju nemoguću misiju Citroen može lako savladati. Cijene se kreću već od 19 EUR po osobi.

puturist.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *