Narod Mari, poslednji pagani Evrope

Daleko u šumama Rusije, a 850 kilometara istočno od Moskve, žive neka od najstarijih plemena naroda Mari, koja potiču iz V vijeka.

Iako su mnogi pripadnici ovog naroda prihvatili hrišćanstvo tokom sovjetske ere, jedan dio naroda Mari ostao je vjeran starim bogovima. Vodeći se svojim običajima, ovaj narod je počeo da praktikuje neobične rituale po kojima su postali poznati širom svijeta.

Paganska vjera ovih plemena zasniva se na bliskosti čovjeka i prirode, koja se smatra izvorom svega dobrog i dokle god je u potpunosti prigrljena biće naklonjena Marijima.

 

Ovaj narod vjeruje i u keremetse – ljude za koje se misli da su polubogovi, a mitologija i folklor puni su priča o harmoničnom odnosu sa raznim vrstama životinja, od kojih se neke smatraju svetim, dok se druge (najčešće veće) često žrtvuju bogovima.

Najstarija plemena ovog naroda potiču iz petog vijeka, dok neki arheolozi tvrde da se tragovi njihove kulture mogu naći i prije ovog perioda.

Život Marija, u gustim šumama Rusije, daleko je od modernog. Za mnoge kao da je sat stao, te su se običaji prethodnih vijekova ustalili i u današnjem životu. 

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, narod Marija bio je pod konstantnim napadima – na koje su odgovorili još većim naporima da očuvaju svoje običaje, vjeru i kulturu. Njihovi napori su nagrađeni, te su tako pripadnici ovog naroda proglašeni za poslednje pagane Evrope i kao takvi postali su dio kulturne baštine cijelog kontinenta.

Izvor: nationalgeographic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *