Najljepši kanjoni na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH

crnagora.ba

Balkan je veoma specifičan spoj geomorfoloških tvorevina kao što su kanjoni, klisure, različite stijene i planine, ali i unikatnih kultura koje je naseljavaju više od hiljadu godina. Ovo su najljepši kanjoni na Balkanu koji se nalaze u blizini same tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kao što kultura ne može nastati niti se formirati bez uticaja geografskih karakteristika, tako ni priroda ne može ostati ne dodirnuta kulturama. Ipak, postoje prirodne ljepote Balkana i fascinantne geografske karakteristike na našim prostorima koje su gotovo nepromjenjene već hiljadama godina, a koje i dalje zadivljuju svojim izgledom i danas su neka od glavnih prirodnih atrakcija na Balkanskom poluostrvu. Ovaj put su tema najlepši kanjoni na Balkanu u blizini tromeđe tj. mjesta gde se spajaju Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Tromeđa nekadašnje zajedničke države je mjesto na kom biljni i životinjski život buja milenijumima i milionima godina, a koji je koliko toliko uspio da se očuva od trenutka kada je čovjek intenzivno počeo da mijenja prirodu, prilagođava je sebi i naposletku, nažalost, uništava. Upravo ovdje se još uvijek ulažu veliki napori da se očuvaju ljepote koje nam je majka priroda podarila, i to sa pravim razlogom. Upravo ovi kanjoni su često atrakcije koje posjećuju brojni turisti koji dođu na Balkan, a nerijetko mogu i uživati u aktivnostima u prirodi upravo ovdje. Jedna od najpoznatijih aktivnosti u kanjonima je upravo kanjoning ali pomenućemo ga već nešto kasnije.

Počnimo obilazak najljepših kanjona na tromeđi naše tri zemlje.

#1 Kanjon Uvca i prelepi meandri istoimene reke (Srbija)

Počnimo od najsjevernijeg od pomenutih kanjona, kanjona rijeke Uvac koji se nalazi u Srbiji, nadomak Sjenice. Rijeka Uvac je osim svoje čistoće poznata kao rijeka koja je meandrirala na takav način da je formirala jedan od najljepših tokova rijeke na svijetu, a pogotovo na Balkanu. Drugi kanjoni na našem spisku su sigurno veći, dublji i fascinantniji po metričnoj karakteristici, ali nijedan se ne može uporediti sa kanjonom rijeke Uvca i njenim meandrima koje na određenim mjestima „skreću“ pod uglom većim od 270 stepeni. Fascinantno zar ne?

kanjon-reka-uvac-zelenilo

Rijeka Uvac koja izvire podno Jadovnik planine, formirajući granicu Zlatibora i Zlatara je poznata i po tome što posjeduje tri vještačka jezera koja su turistički veoma atraktivna i aktivna, a tu su i dvije hidroelektrane. Takođe ovo prostranstvo je i poznato stanište bjeloglavog orla.

#2 Kanjon rijeke Tare (Crna Gora)

Pođimo nešto južnije i pređimo granicu Srbije i Crne Gore, i vrlo brzo stižemo do Nacionalnog parka Durmitor i u fantastični kanjon rijeke Tare. Osim što je kanjon rijeke Tare najdublji u Evropi, i drugi najveći na svijetu, njegova dužina od istoka ka zapadu Crne Gore sve do Bosne i Hercegovine. Kanjon reke Tare je formiran od planine Komovi pa sve do sjeverne granice Nacionalnog parka Durmitor u okviru kog je dom za neke od endemskih vrsta biljaka, ali i životinja o kojima smo već pisali.

tara-kanjon-reka-crna-gora-montenegro

Rijeka Tara ili kako je još nazivaju „Suza Evrope“ je mesto na koje brojni turisti odlaze na najbolji rafting u Evropi i šire. Brzaci i krivine Tare su tu za adrenalinski naboj, a mnogi koji dođu u Crnu Goru na rafting se odlučuju i za canyoning kao ekstremni sport i zabavu pošto Crna Gora posjeduje mnoštvo kanjona i opcija za avanture u prirodi.

#3 Kanjon Nevidio (Crna Gora)

Upravo ovaj kanjon je najposjećeniji kada je u pitanju canyoning Montenegro odnosno osvajanje kanjona kao ekstremna aktivnost u prirodi. Nalazi se nešto južnije od kanjona rijeke Tare i planine Durmitor, a iako je znatno manjih dimenzija od nekih drugih kanjona na ovoj listi, njegov izgled, geomorfološke odlike, uzanost od svega 0,7 m u jednom svom dijelu predstavlja fantastičnu kanjoning avanturu zbog koje zaslužuje mjesto na listi najljepših kanjona na tromeđi. Možda ipak bolje rečeno – najuzbudljiviji kanjon sa ove liste.
kanjon-nevidio-kanjoning-prolaz-stene-komarnica
Kroz kanjon Nevidio protiče rijeka Komarnica koja izvire ispod maločas pomenutog Durmitora, a otkrivanje Kanjona Nevidio je teklo dosta dugo. Zapravo, kanjon Nevidio je bio poslednje otkriveni kanjon u Evropi, pri čemu su prvi pokušaji za osvajanje kanjona izvedeni sredinom XX vijeka, da bi konačno 1965. godine ovaj kanjon bio osvojen a ljepote koje krije po prvi put postale vidljive za svijet. Od tada do danas je kanjon Nevidio obavezna stanica mnogih avanturista koji vole plivanje, spuštanje niz stijene i skakanje u rijeku koja je na nekim mjestima duboka više 300 m.

#4 Rijeka Sutjeska i kanjon reke Hrčavke (Bosna i Hercegovina)

Stigosmo i nešto zapadnije u Bosnu i Hercegovinu. Rijeka Sutjeska dobro poznata kako prirodnom ljepotom, s obzirom da potpada pod Nacionalni park Sutjeska koji je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni, tako i svojim istorijskim značajem. Ovaj put govorimo o prirodnim ljepotama i ljepoti rijeke Sutjeska i njenog kanjona.
reka-hrcavka-kanjon-kanjoning-priroda-sutjeska

Sam kanjon Sutjeske nije mnogo veliki i zapravo je veoma uzan, ali utisak koji ostavlja dok se brzi tok Sutjeske lomi od njegove stene zaista je vrijedan pominjanja, dok je prava njegova vrijednost sama činjenica da se nalazi u jednom od najočuvanijih prirodnih područja u svijetu a pogotovo u Evropi. U blizini su i fantastični prirodni rezervat Perućica, planina Maglić kao i Zelengora. Tu je i prelijepa rijeka Hrčavka I njen kanjon koji je takođe pogodan za canyoning avanture.

Foča kao centar dešavanja i grad koji se praktično nalazi na samoj tromeđi je grad iz kog lako možete poći na najrazličitije izlete i upoznati sve prirodne ljepote ovog dijela Balkana i tromeđe naše tri zemlje. Upravo tu se rijeka Sutjeska i uliva u Drinu, pa na Vama ostaje da se odlučite da jedan vikend provedete kroz upoznavanje onoga što Balkan krije, i otkrivanje svih ljepota našeg prostora. Na mjestu odakle je sve i počelo.

Izvor: Bašta Balkana 

foto-naslovna:crnagora.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *